Ingrediënten voor 2 personen
koolvis: 2 moten (van ongeveer 150 g)
ui: 0,5
citroen: 0,5 (sap)
water: 250 ml
wijnazijn: 65 ml
citroen: 0,5
laurierblad: 1
tomaat: 0,5
worteltjes en doperwtjes: 175 g (uit blik)
asperges: 50 g (uit blik)
aardappelmeel: 0,5 el
magere room: 2 el
dille: 0,5 el (fijngehakt)
peterselie: 0,5 el (fijngehakt)
suiker: 0,25 tl
peperkorrels: 1,5
zout: 0,5 tl
Bereiding
Spoel de moten vis af en besprenkel ze met het citroensap. Snijd de ui in ringen en de citroen in plakjes.
Laat het water met de azijn, het zout, de uiringen, het laurierblad en de peperkorrels 10 minuten koken. Voeg de moten vis toe, draai het vuur laag en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden. Laat de vloeistof hierbij vooral niet meer koken.
Ontvel de tomaat en snijd hem in stukjes. Verwarm de groenten uit blik en doe deze in een voorverwarmde schaal. Leg de moten vis op de groenten en houd alles in de oven bij ca. 100 °C warm.
Zeef het kookvocht van de vis en bind hiervan ¼ liter met het aangemaakte aardappelmeel. Laat de saus even doorkoken. Roer de blokjes tomaat, de kruiden en naar smaak wat zout door de saus. Schenk de saus over de moten vis.