Ingrediënten voor 6 personen
- droge FODMAP-arme koekjes: 75 g
- margarine: 30 g
- amandelmelk: 2 el
- lactosevrije kwark: 500 g
- rasp van citroen: 0,5
- sap van citroen: 0,5
- zakje vanillesuiker: 1
- gelatineblaadjes: 3 (gelatine is niet vegetarisch)
- kiwi’s: 2
Bereiding
- Verkruimel de koekjes met een keukenmachine.
- Smelt de margarine in een steelpannetje of in de magnetron. Doe de koekjes in een kom, voeg hier de amandelmelk aan toe en de gesmolten margarine. Meng alles stevig door elkaar.
- Bekleed de springvorm met bakpapier. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk aan met de achterkant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast terwijl je de rest van het recept maakt.
- Week de gelatine 5 minuten in een kom met koud water.
- Doe de kwark in een kom. Rasp de schil van een halve citroen en pers de halve citroen uit. Voeg dit toe aan het kwarkmengsel. Voeg ook een zakje vanillesuiker toe.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in het steelpannetje. Smelt ze op een zacht vuur. Zorg ervoor dat ze niet warmer worden dan 50 °C.
- Meng de gelatine onder het kwarkmengsel en stort het boven op de koekjesbodem.
- Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel en zet de taart minstens 4 uur in de koelkast.
- Garneer daarna met plakjes kiwi.
Tip: FODMAP-arme koekjes zijn koekjes zonder gluten en lactose.
Dit recept komt uit het 'Prikkelbare darmen kookboek: recepten voor een rustige buik' van Michaël Sels en Heiko De Schepper.