Ingrediënten voor 2 personen
- rol bladerdeeg (veel van het voorverpakte bladerdeeg is vegan, maar check voor de zekerheid even het etiket)
- wortel: 0,5
- zoete aardappel: 0,5
- selderstelen: 1
- gedroogde linzen: 45 g (of 85 g linzen uit blik als het snel moet gaan)
- ui: 0,5
- tenen look: 3
- groentebouillon: 1 el
- paneermeel: 30 g
- olijfolie
- gedroogde tijm: 1 tl
- gedroogde rozemarijn: 1 tl
- salie: 0,5 blaadjes
- sojasaus: 1 tl
- stroop zoals Luikse stroop: 0,5 el
- mosterd: 1 tl
- tomatenconcentraat: 1 tl
- fijngehakte walnoten: 10 g
- rozijnen: 10 g
Bereiding
- Zorg ervoor dat je linzen gebruiksklaar zijn. Gedroogde linzen moeten soms geweekt of voorgekookt worden. Lees hiervoor de aanwijzing op de verpakking. Linzen uit blik moeten alleen goed gespoeld worden.
- Snipper de ui fijn, en was en snij de groenten (selder, wortel en zoete aardappel) in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
- Bak de ui glazig in een pan met olie. Voeg daarna de wortel en selder toe en bak een paar minuten mee. Voeg de look toe en bak kort mee.
- Voeg de zoete aardappel, de groentebouillon en de salie toe zodat de bodem van de pan bedekt is met bouillon. Zet een deksel op de pan en laat sudderen tot de zoete aardappel en de wortels zacht zijn. Voeg wat extra groentebouillon toe om aanbranden te voorkomen. Laat het grootste deel van het vocht verdampen.
- Voeg het paneermeel, de gehakte walnoten, de rozijnen, het tomatenconcentraat en de gespoelde en uitgelekte linzen toe en breng op smaak met peper, zout, rozemarijn, tijm, stroop en sojasaus.
- Het mengsel moet stevig zijn, maar niet te droog.
- Laat het mengsel wat afkoelen.
- Meng de mosterd met de groentebouillon.
- Rol het bladerdeeg uit en verdeel de vulling erover. Plooi het deeg toe, zodat de vulling helemaal ingepakt is (zoals bij een worstenbroodje). Maak bovenaan een opening zodat de stoom kan ontsnappen.
- Smeer het mosterdsausje op de bovenkant van de rol.
- Bak de plantaardige Wellington ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot het bladerdeeg mooi bruin gebakken is.
- Snij in dikke schijven en serveer met lekkere bijgerechtjes.