Als je supermarkt binnenwandelt, lijken seizoenen niet meer te bestaan. Veel van jouw favoriete fruit- en groentesoorten liggen het hele jaar in de rekken, klaar om opgegeten te worden. Maar ze bestaan echt nog en hebben effect op wat wanneer rijp is. Hieronder vind je 4 redenen om seizoensgebonden en lokaal te eten.
1. Het is goedkoper
Dit is eigenlijk heel logisch. Het is namelijk veel makkelijker om fruit of groente in het juiste seizoen te kweken in open lucht dan buiten het seizoen onder een plastic tunnel of in een verwarmde serre. Daarom is het goedkoper.
2. Meer variatie
Oké, het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je seizoensgebonden eet, dan ga je creatiever om met wat je op je bord legt. Door bijvoorbeeld geen tomaten te eten in de winter, moet je op zoek naar alternatieven. Resultaat: meer variatie, lekker!
3. Het is vaak gezonder
Groenten en fruit die dichter bij huis gekweekt worden, belanden veel sneller op je bord. Daardoor zijn ze verser en bevatten ze vaak meer mineralen en vitamines.
4. Beter voor het milieu
Een Belgische appel of een Zuid-Amerikaanse meloen? We weten natuurlijk welke van beide beter is voor onze planeet. Maar een exotisch stukje fruit helemaal afpakken, dat gaan we niet doen. Probeer deze tips eens uit, je komt er al heel ver mee:
- Appels, peren, kersen, krieken en perziken zij fruitsoorten typisch voor onze streek. Appel- en perensoorten die goed bewaren kan je tot maart eten. Lees wel goed het etiket, daarop kan je de afkomst terugvinden.
- Aardbeien, frambozen, bramen, rode en zwarte bessen eet je zonder zorgen van mei tot de herfst.
- Wil je graag een stukje exotisch fruit? Eet het dan vooral in de winter. Tijdens deze periode kan je ook Europees exotisch fruit vinden, met minder kilometers op de teller.
(H)eerlijk fruit
Weet ook dat de normen anders zijn in exotische landen. Dit geldt zowel voor het fruit, als de arbeider die het teelt. Een voorbeeld hiervan zijn bananen uit Ecuador. Daar strijdt onze partner FOS met hun Eerlijk Fruit campagne voor betere omstandigheden, zowel voor de arbeiders als voor onze planeet.