Als het warm is, moet je drinken! Veel drinken! Dan hebben we het wel over water, en niet over die verleidelijke zomerse cocktails. Zoals iedereen weet, is water echt goed voor je. Alleen water lijkt misschien saai, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wij tonen je hoe gemakkelijk je water kan pimpen.
Er bestaan heel veel manieren om water lekker en aantrekkelijk te maken én het tegelijkertijd ook gezond te houden. We geven je inspiratie met 5 drankjes, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. Laat je creativiteit de vrije loop!
Wat heb je allemaal nodig?
Veel materiaal heb je niet nodig, en dat maakt het extra leuk. Het belangrijkste zijn natuurlijk de ingrediënten: groenten, fruit en kruiden. Dit kan heel uiteenlopend zijn en zal afhangen van jouw smaak. Denk bijvoorbeeld aan appel, kiwi, meloen, selder, komkommer, radijsjes, munt, tijm, maar ook een chilipeper is lekker. Je koopt het best wel bio, zeker bij citrusvruchten. Dan ben je zeker dat er geen pesticiden in de schil zitten.
Als 2de heb je natuurlijk een drinkfles of een kruik nodig om je water in te doen. Wij gebruiken een glazen beker met goed afsluitbare dop. Zo vermijden we zo veel mogelijk (wegwerp) plastiek. De rest heb je al in huis: een snijplank, mesje en een dunschiller. Als je je creatie direct wil opdrinken, zijn ook ijsblokjes en een rietje handig.
Bewaren
Een watertje kan je makkelijk een avond op voorhand maken. Bewaar het dan wel in de koelkast zodat je brouwsel niet begint te gisten. Om dezelfde reden kan je ’s ochtends je gepimpte water het best ook zeven als je je drankje niet koel kan houden. Het voordeel als je je drankje de avond ervoor maakt? De smaken hebben tijd gekregen om volledig in het water te trekken voor een extra intense smaak.
We beginnen eraan
Voor je vol enthousiasme in gang schiet, vergeet niet om altijd eerst je groenten, fruit en kruiden goed te wassen. Ook al heb je bioproducten gekocht, een extra wasbeurt kan nooit kwaad.
Nog een tip: snijd je groenten of fruit niet te klein. Het wordt geen smoothie. En zo ben je nog sneller klaar!
1. Groene geneugte
Hiermee maak je het:
- Takje tijm
- Een halve komkommer
- Halve liter water
- IJsblokjes
TIP: maak je drankje aantrekkelijker door met een dunschiller slierten komkommer te maken in plaats van gewoon in stukjes te snijden.
2. Zure zaligheid
Lekker water in een handomdraai met:
- 1 steel rabarber
- Takje munt
- Halve liter water
- IJsblokjes
TIP: snij de rabarber in stukken, doe ze in de bokaal en kneus ze met een stamper. Zo komen er meer sappen en dus smaakstoffen vrij in het water.
3. Bittere bekoring
Zo maak je het:
- Halve pompelmoes
- Takje rozemarijn
- Halve liter water
- IJsblokjes
TIP: de schil van de pompelmoes geeft snel een bittere smaak aan het water. Als je niet van plan bent het water direct op te drinken, kan je de schil beter verwijderen. Tenzij je van bitter houdt natuurlijk.
4. Frisse fantasie
Dit erin gooien en klaar:
- Halve appel
- Halve citroen
- Halve liter water
- IJsblokjes
TIP: je hoeft de appel niet te schillen, en ook het klokhuis hoef je niet te verwijderen. Zo bespaar je tijd en behoud je de vitaminen.
5. Rode revelatie
Zo maak je het:
- Rood fruit
- Takje munt
- Halve liter water
- IJsblokjes
TIP: vers rood fruit is relatief duur, maar je kan ook perfect diepvriesfruit gebruiken. Zo is je drankje ineens lekker fris!
Kruideninfusie
Heb je weinig tijd, en wil je daarom liever iets meer ‘On the go’? Probeer dan eens een kruideninfuus. Dit is net zoals thee zetten: je neemt verse kruiden en laat die een tijdje trekken in warm water. Het infuus dat je zo verkrijgt, is sterk geconcentreerd. Om het te drinken, doe je een klein scheutje infuus bij een glas fris water. Je kan het infuus eventueel ook bij warm water doen om een snel theetje te maken. Een groot voordeel van deze aanpak: eens je het infuus hebt gemaakt, blijft het nog enkele weken houdbaar in de koelkast!
Way to go:
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 3 takjes salie
- 1 tl lavendel
- Halve liter water
Begin ook nu met de kruiden eerst te wassen. Doe daarna alle kruiden in een pot. Laat het water koken en giet het over de kruiden. Zet een deksel op de pot en laat even trekken. Als het infuus is afgekoeld kan je het zeven. Giet het daarna in een propere fles en zet het in de koelkast om te bewaren.