Groentespreads zijn een ideale manier om je dagelijkse portie groenten op te krikken. Als basis neem je jouw favoriete groente en mix ze met peulvruchten, noten of kaas tot een smeuïge massa. Verfijn de smaak met kruiden naar keuze. En voilà, zo tover je een simpel én lekkere spread op je boterham!
Geen inspiratie? Met deze recepten kan je alvast aan de slag!
Extra werk?
Hoeveel tijd je in de spreads steekt, kies je zelf. Reken gemiddeld op een kwartiertje werk, maar sommige zijn ook zo gemaakt. Afhankelijk van het soort groente, zal je extra kooktijd moeten rekenen. Het mixen van de ingrediënten kan met een blender of met een staafmixer. Heb je 's middags geen tijd om spreads te maken, dan kan je dit doen tijdens de bereiding van het avondmaal.
Een zelfgemaakte groentespread kan je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
Frisse rode bietenspread
Munt geeft deze paarse bietenspread een frisse toets.
Ingrediënten voor ongeveer 250 g spread
- 3 kleine voorgekookte rode bieten (ongeveer 200 g)
- 50 g platte kaas
- 40 g walnoten
- citroensap van een halve citroen
- 12 muntblaadjes
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad geheel.
Pesto van zonnebloempitten en paprika
De zonnebloempitten geven de spread een pesto-achtige structuur. Ook lekker onder pasta of rijst.
Ingrediënten voor ongeveer 300 g spread
- 2 gegrilde opgelegde paprika’s (uit een glazen pot)
- de helft van een grote paprika of 1 kleine paprika
- 1 kleine ui
- 1 kleine aardappel
- 50 g zonnebloempitten
- peper
Bereiding
- Was de paprika en snij in stukken.
- Versnipper de ui.
- Schil en was de aardappel.
- Doe de gesneden paprika, ui en aardappel in een kookpot. Laat ongeveer 10 minuten koken in een bodem water.
- Laat ondertussen de opgelegde paprika’s uitlekken.
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot je een pesto-achtige structuur krijgt.
- Breng op smaak met peper.
Spread van doperwtjes
Zoete doperwtjes zijn een favoriet, ook op de boterham!
Ingrediënten voor ongeveer 280 g spread
- 250 g doperwtjes
- 50 g amandelen
- sap van een halve citroen
- 2 eetlepels olie
- 10 muntblaadjes
- peper
Bereiding
- Stoom de erwtjes 5 minuten.
- Rooster de amandelen ondertussen zonder olie in een pan.
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix.
- Breng op smaak met peper.
Pittige spread van radijsjes
Pittige radijsjes maken van jouw lunch een beleving!
Ingrediënten voor 250 g spread
- 200 g radijsjes
- 100 g platte kaas
- sap van een halve citroen
- 4 g gember
Bereiding
- Was en kuis de radijsjes.
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix.
Tip: Hou je niet van een korrelige structuur? Snij de radijsjes heel fijn en voeg ze achteraf toe!
Zoete aardappelspread
De zoete aardappel laat zich gemakkelijk combineren met verschillende kruiden. Wij kozen voor komijn, maar ook curry, chilipoeder, koriander of kurkuma zijn lekker. Voor welke kruiden kies jij?
Ingrediënten voor 200 g spread
- 1 zoete aardappel
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel olie naar keuze
- 1 theelepel komijn
Bereiding
- Was en schil de zoete aardappel.
- Snij in blokjes.
- Kook in 10 minuten gaar.
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een egale massa.