Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

7 dagen evenwichtig én gemakkelijk ontbijten

Gezond en evenwichtig ontbijten zorgt ervoor dat je meteen vol energie aan je dag kan starten. Maar regelmatig nemen we te weinig tijd om te ontbijten of hebben we niet genoeg inspiratie. Maar wat zijn gezonde ontbijtjes? We hebben 7 dagen lang lekkere ontbijtrecepten voor je op een rij gezet die snel en makkelijk te maken zijn. 

Op deze pagina

Havermout met banaan

Havermout staat bekend als een voedzaam, gemakkelijk en lekker ontbijtje. Vanwege de langzame suikers zit je lang vol en zul je gedurende de dag minder snel een hongergevoel hebben. Daarnaast is een ontbijten met havermout ook goed voor je darmen en stofwisseling vanwege de vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Haver is als kers op de taart één van de weinig graansoorten die glutenvrij is!

Wat heb je nodig?

  • 250ml halfvolle melk
  • 25g havermout
  • ½ banaan
  • 15g ongebrande walnoten

Hoe maak je het?

Breng de melk aan de kook. Roer de havermout erdoor en laat 2 min. op laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat 5 min. staan. Snijd ondertussen de banaan in plakjes en hak de walnoten grof. Verdeel de havermout over de kommen en garneer de havermout met de banaan en walnoten. Smakelijk!

Yoghurt met nootjes en gestoofde appeltjes

Verschillende melkproducten zoals melk, karnemelk, calciumverrijkte sojadrank, yoghurt of plattekaas zijn een goede keuze voor een gezond ontbijt. Deze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitaminen, eiwitten en calcium. Het is wel belangrijk de juiste variant te kiezen. Kies daarom eens voor halfvolle of magere yoghurt!

Yoghurt met nootjes en gestoofde appeltjes

Wat heb je nodig?

  • 1 appel
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 300 ml yoghurt
  • 1 handje noten

Hoe maak je het? 

Was de appel en snijd deze in parten. Verwarm een klein beetje vetstof in een pan op middelhoog vuur en bak hierin de appel een paar minuten. Voeg vervolgens de honing en de kaneel toe en laat 2 minuten karamelliseren. Schep de yoghurt in een ontbijtschaaltje en leg de warme appel hier bovenop. Verkruimel de noten over de yoghurt.

Volkorenbrood met snelle zelfgemaakte jam

Als je jam koopt uit de supermarkt zal je zien dat het eerste ingrediënt op een potje suiker is. In jam is de energie dan ook voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Als je dit product zelf maakt, dan ben je de baas over de ingrediënten. En het is nog snel én makkelijk ook!

Deze jam op een sneetje volkorenbrood, garandeert op een vliegende start van je dag.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram dievriesframbozen (Je kunt de frambozen in dit recept ook vervangen door ander fruit. Experimenteer!)
  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels citroensap

Hoe maak je het? 

Laat het fruit ontdooien in een pan. Doe deze in een ruime pan, voeg hier de suiker en het citroensap aan toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de jam rustig pruttelen en inkoken. Na of 5 á 10 minuten pureer je de jam glad met een staafmixer. Trek vervolgens met een lepeltje een streep door de jam. Als de streep blijft zonder dat de jam weer naar elkaar toe gaat dan is je jam klaar en dik genoeg. Giet in potjes en laat afkoelen.

Als de potjes goed schoon en afgesloten zijn, dan kun je het prima een paar weken bewaren in de koelkast!

Hartige ontbijtmuffins

hartige ontbijtmuffins

Wat heb je nodig?

  • eieren: 4
  • scheutje halfvolle melk
  • geraspte jongs kaas 30+: 50 g
  • verse spinazie: 1 handvol
  • kerstomaatjes: 4
  • champignons: 75 g
  • peper
  • zout

Hoe maak je het? 

Klop de eieren los en kruid met peper en zout.
Vet een muffinvorm in met olie of gebruik papieren vormpjes.
Verdeel de geraspte kaas, kerstomaatjes, spinazie en champignons over 6 vormpjes.
Verdeel het eimengsel erover.
Bak 15 min in een oven van 190°.
Als de ontbijtmuffins klaar zijn, laat je ze nog 5 minuten afkoelen. Nadien kan je ze lekker opeten met een volkoren pistolet of boterham.

Volkorenbrood met romige groentenspread

Verschillende zelfgemaakte groentenspreads bestaan voornamelijk uit groenten en zijn daarom enorm gezond. Je hebt ook zelf in de hand wat je toevoegt van kruiden en zout. Daarnaast is minder vlees eten op de boterham ook gewoon beter voor het milieu.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram rode linzen
  • halve eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel sesampasta (tahin)
  • 1 teen knoflook

Hoe maak je het? 

Stop alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het. Smeer het op je boterham of cracker en voeg eventueel toppings toe zoals kiemgroente of schijfjes tomaat.

Amandelbanaanpannenkoekjes

Amandelmeel bestaat namelijk uit gezonde vetten, veel eiwitten en vitamine B. Daarnaast is het van nature glutenvrij, koolhydraatarm, rijk in proteïne en licht verteerbaar.

Door het gebruik van amandelmeel in plaats van bloem bevat een pannenkoekje maar liefst 90% minder koolhydraten dan een traditionele pancake. Daarnaast zorgt amandelmeel voor een verzadigd gevoel.

Gezond Ontbijt

Wat heb je nodig?

  • 30g amandelmeel
  • ½ banaan
  • 1 ei
  • zonnebloemolie

Hoe maak je het? 

Meng het amandelmeel, de banaan en het ei in de blender tot een glad mengsel. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en schep met een eetlepel 6 hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes 3 minuten bruin en gaar aan beide kanten. Draai ze voorzichtig om.

Volkorenpistolet met een eitje

Een knapperige pistolet voor je zondags ontbijt of voor de lunch: typisch Belgisch!

Je kan hierbij gewoon een spiegelei, roerei, gekookt eitje eten. Ter afwisseling kan je hierbij ook eens avocado, ham, gerookte zalm champignons eten.