Een zomer zonder vliegen – en dan bedoelen we niet die vervelende beestjes? Dat kan! Ontdek 7 alternatieven voor een dicht-bij-huisvakantie die duurzaam en ook écht vakantie is.
1. Oost, west, huizenruil best
Het concept van een huizenruil is even simpel als briljant: terwijl jij in iemands huis logeert, dient jouw huis als logement voor de ander. De grote voordelen? Het is bijzonder goedkoop, je kan nagenoeg overal heen en je leeft ‘lokaal’.
Elke huizenruil is uniek, want je verblijft nooit in een hotelkamer van 13 in een dozijn. Bovendien heb je meestal de woning voor jou alleen. Vóór en eventueel ook tijdens de reis heb je geregeld contact met je ruilgezin en leer je elkaar beter kennen.
De kortste weg naar een huizenruil? Registreer je op een huizenruilplatform. Hoewel die vaak betalend zijn (reken op ongeveer 125 euro per jaar) heb je die investering snel terugverdiend. Op sommige platforms krijg je je geld zelfs (een stuk) terug, als je er niet in slaagt om een ruil te bezegelen. Nuttig om te weten: je moet je identificeren, zodat de kans op misbruik beperkt blijft.
2. Natuur rijmt op avontuur
Genoeg gekampeerd op de sofa in je woonkamer? In België zijn er tientallen bivakzones waar je legaal en gratis je tent kan openvouwen. Op www.bivakzone.be vind je er zo’n 60.
Wil je elders je tent opslaan? Dat kan natuurlijk, mits je toestemming hebt van de eigenaar van de lap grond. Anders doe je aan wildkamperen en dat is in België verboden. Wil je (wild)kamperen in het buitenland? Informeer je dan grondig wat de lokale do's-and-don'ts zijn.
Mag het wat meer kosten? Dan zijn ecolodges een leuk alternatief om midden in de natuur te verblijven.
3. Proef eens van andermans gazon
Een leuk initiatief is www.welcometomygarden.be. Daar vind je meer dan 100 sympathieke Belgen die hun tuin gratis beschikbaar stellen voor kampeerders. Bij de meesten kan je ook wat water tanken of krijg je een verlengsnoer om je telefoon op te laden. En je mag natuurlijk even naar binnen voor een dringende boodschap.
Bij sommigen mag je na een lange wandeling ook een barbecuetje aansteken of – waarom niet – een uurtje op de trampoline hoppen.
4. Doe eens gewoon ongewoon
Een klassieke hotelkamer of vakantiehuisje aan zee vind je te steriel? Wat dacht je van een overnachting in een dubbeldekker, op een vlot, in een boomhut of hooiberg, een oude tabaksfabriek, een klooster, windmolen, hut ...? Het kan allemaal in België.
Voor veel van die ongewone plekjes hoef je bovendien niet altijd je volledige portemonnee om te keren. Misschien kost het wat meer tijd op ze op te sporen, maar zoek even op het internet naar ‘origineel overnachten’ of ‘speciaal overnachten’ en je vindt vast wel iets voor je budget en goesting.
5. Boer zkt. jou
Wil je duurzaam reizen en ben je bereid de handen uit de mouwen te steken? Dan is WWOOF misschien iets voor jou. Je logeert op een (bio)boerderij met andere gelijkgezinden en in ruil voor kost en inwoon steek je de handen uit de mouwen. In België zijn er meer dan 55 boerderijen waar je kan WWOOF’en, wereldwijd meer dan 12 000. Van 1 week tot 10 weken? Van een kaas- tot een plukboerderij? Er is voor elk wat wil(d)s.
Een boerderij is natuurlijk maar 1 manier om vakantie met vrijwilligerswerk te combineren. Liever een bouwwerf of sociaal project? Dat kan ook altijd. Het internet brengt vast en zeker raad.
6. Deel een slaapplaats
Er bestaan verschillende platforms waarmee je van bed tot bed gratis kan reizen, en ook reizigers bij jou thuis kan ontvangen. Behalve algemene platforms bestaan er websites ook voor specifieke doelgroepen. www.warmshowers.org is bijvoorbeeld een netwerk van fietsers die elkaar onderdak, een bed en een warme douche bieden. www.bewelcome.org werkt volgens hetzelfde idee, maar is meer gericht op ontmoetingen tussen culturen.
7. Wat dacht je van een huisoppas?
Babysitting en dogsitting is je wellicht al bekend. Maar je kan ook gewoon op huizen passen, als je dat wil. Als huisoppas houd je een oogje in het zeil, terwijl de eigenaars er een periode tussenuit knijpen. Je logeert gratis in hun woning en zorgt in ruil voor logement dat de kamerplanten niet verdorren en de kat des huizes niet verhongert.
Op die manier kunnen de huiseigenaars met een gerust gemoed op vakantie en heb je ook een gratis uitvalsbasis om de regio te verkennen. In België kan je zoekertjes onder meer vinden via www.woningoppas.be.