De motorische ontwikkeling van 2,5 tot 4 jaar
Tussen 2,5 en 4 jaar gaat de motorische ontwikkeling van je kind met reuzensprongen vooruit. Het is de tijd van “Kijk wat ik al kan” en “Neen, ik wil het zelf doen”. Je kind beweegt de hele tijd en dat is prima. Door te bewegen leren kinderen nieuwe vaardigheden, kunnen ze hun energie en stress kwijt, en krijgt hun zelfvertrouwen een boost.
Kleuters moeten minimaal drie uur per dag lekker actief bezig zijn. Je kan je kind in deze ontwikkeling een handje toesteken door samen spelenderwijs te bewegen. Zo stimuleer je de lichamelijke en motorische ontwikkeling en meteen leert je kind gezonde leefgewoonten voor later. Fit zijn is gezond!
Welke activiteit kies je het best?
Er is geen ‘beste’ sport en elk kind heeft zijn eigen voorkeuren. Kies een activiteit waar jullie samen plezier aan beleven! Pas de spelletjes aan het niveau van je kind aan en vermijd er best elke vorm van competitie. Peuters en kleuters beleven genoeg pret aan het spelen zelf en moeten niet tot presteren worden aangezet.
Wissel de speelomgeving af: binnen en buiten, op een zacht tapijt of op de grond, in het gras of in het zand… Voor de ontwikkeling van de voetjes is het bovendien goed om kinderen regelmatig op hun blote voetjes rond te laten lopen.
Hou wel steeds een oogje in het zeil. Struikelen en vallen zijn natuurlijk niet uit te sluiten, maar blijf wel in de buurt om gevaarsituaties te vermijden. Laat je kind zeker nooit alleen in het zwembad.
Wat je kind leert tussen 2,5 en 4 jaar
Evenwicht:
- Op één been blijven staan
- Op twee voeten springen
- Op één been huppelen, afwisselend
Lopen en klimmen:
- Trappen op en af klimmen, voor- en achterwaarts
- Op beide voeten van één of twee treden springen
- Verspringen met en zonder aanloop
Bewegingen coördineren:
- Met een driewieler rijden
- Knippen met een schaar
- Knopen leggen
- Met de bal spelen: gooien, schoppen en vangen
Complexe bewegingen uitvoeren:
- Zich aan - en uitkleden
Fijne handvaardigheid verbeteren:
- Tanden poetsen
- Hanteren van schrijf - en tekenmateriaal
Spelletjes:
Parcours van kartonnen dozen
Verzamel grote kartonnen dozen. Maak gaten in verschillende vormen (vierkant, cirkel, ruit ...). Zorg ervoor dat deze gaten uitklappen op de grond. Zo bekom je een soort deur die niet snel afscheurt.
Kruipen doorheen of boven de dozen, dozen verschuiven, de flappen van de deuropening open en toe doen: eindeloze pret gegarandeerd! Vooral als er speelkameraadjes zijn of als de ouders meedoen.
Dansende dieren
Zet een muziekje op waarop jullie graag samen dansen. Vraag hoe het zou zijn als honden, katten, varkens, giraffen, olifanten … zouden dansen. Laat de verbeelding maar de vrije loop – wie weet komen er nog allerlei grappige dierengeluiden bij.
Schoendozenskirace
Jullie krijgen ski’s in de vorm van schoendozen. Je steekt elke voet in een schoendoos. Schuif al ‘skiënd’ rond in de ruimte en beeld je in dat je besneeuwde bergen afdaalt!
Koorddansen
Dit is een evenwichtsspelletje. Neem een stuk draad of een lint om een lijn te maken. Die leg je of plak je op de grond en als koorddansers moeten jullie van het ene uiteinde naar het andere geraken. Je kan stappen, kruipen, achterwaarts stappen, op één been hinken …
Bewegen met ballonnen
Ballonnen staan garant voor vele uren speel- en beweegpret. Blaas een ballon op, en houd samen de ballon zo lang mogelijk in de lucht door hem naar elkaar te slaan.
Hinkelen
Teken met stoepkrijt een hinkelspel op de stoep. Leer je kind hinkelen: al springend op 1 been naar de overkant en terug!
Beweegdobbelsteen
Gooi om beurten met een dobbelsteen. Elk aantal ogen van 1 tot 6 staat voor een andere beweegoefening. Doe samen de oefening van het gerolde aantal ogen.
Sokkenbowling
Zet een aantal bekers op een rijtje, ga op enkele meters afstand staan, en met een paar sokken opgerold in een bolletje probeer je de bekers omver te gooien.