Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

DIY tofu marinades en vinaigrettes

Je hebt zin om aan een veggie week te beginnen, maar kan nog een extra zetje gebruiken? Zoek niet verder! Hieronder vind je een aantal heerlijke tips om zelf tofumarinades te maken en vinaigrettes voor je slaatjes in elkaar te flansen. Waar wacht je nog op?

Tofu

diy tofu

 

Laten we eerlijk zijn, tofu op zich is smaakloos. Maar het is ook een spons, je kan het dus de smaken geven die je maar wil: zout, zoet, zurig? Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande trucjes toepassen.

Soorten tofu

In de supermarkt zal je minstens twee verschillende soorten tofu vinden: silken en firm. Ze hebben een totaal andere structuur en geven dus een heel ander resultaat. Silken gebruik je namelijk meer voor sauzen en desserten. Je kan het een beetje vergelijken met ricotta. Firm is, zoals het woord zegt, steviger en geschikt om te bakken, frituren of wokken.

Uitlekken

Goed begonnen is half gewonnen, en bij tofu klaarmaken klopt dit echt. Rond tofu zit namelijk een laagje water, wat ervoor zorgt dat je marinade niet goed opgenomen kan worden. Wikkel je tofu in een theedoek, en zet er een zwaar object op (bijvoorbeeld een boek of een bord) en duw er zachtjes op. Zo wring je de tofu uit.

Tip: je kan de tofu ook invriezen en daarna laten ontdooien. Op die manier komt het water er gemakkelijker uit en kan je de tofu krokanter bakken.

Marinade

tofu marineren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem vooral genoeg tijd om je tofu te laten marineren. Voor het beste resultaat laat je hem een nachtje in de koelkast staan. Het marinade-minimum is 30 minuten. Hoe kleiner je de blokjes snijdt, hoe beter de marinade opgenomen wordt. Hou dit dus in het achterhoofd!

Tip: mis je toch vlees? Gebruik je favoriete vleeskruiden in de marinade! Denk bijvoorbeeld aan kipkruiden of satékruiden.

Je zal zien dat er op het internet heel veel verschillende marinades te vinden zijn. Alleen heb je er vaak iets exotischere producten voor nodig, zoals edelgist, ketjap of sambal oelek. Toch kan het ook eenvoudiger. Wij selecteerden de gemakkelijkste.

Voor dit recept van Martha Stewert bijvoorbeeld heb je waarschijnlijk alles al in huis.

De mosterdmarinade van onegreenplanet.org gooit het dan weer over een andere boeg. Proef het verschil in smaak!

Heb je het liever iets zoeter? Gebruik dan eens wat honing. Durf te experimenteren met verschillende soorten kruiden en marinades. Zo ontdek je wat jou het meeste ligt.

Desserts

Tofu in een dessert klinkt misschien niet zo smakelijk. Nochtans kan je er heel veel mee doen. En je proeft er niets van! Serveer deze chocoladetaart eens voor je gasten, niemand zal ooit raden wat erin zit! Ook als plantaardig ingrediënt voor cheesecake is zijdetofu ideaal. Een paar minuten op het internet zoeken en je zal versteld staan van de mogelijkheden.

Pimp die salade

tofu pimp die salade

We eten allemaal graag een sausje bij onze salade. Maar het mag eens wat anders zijn dan een kwak mayonaise. Probeer dan een zelfgemaakte vinaigrette of dressing. Inspiratie haal je uit deze voorbeelden.

Handig om te weten

  • Voor een goede basis heb je een goede olie nodig.
  • Meng de olie er druppelsgewijs onder.
  • Gebruik een kom die groot genoeg is, voor kloppen zonder morsen.

Klassieke vinaigrette:

3 el azijn (witte wijn of klassieke)
2 tl mosterd
1 sjalot
10 el olie (olijfolie bijvoorbeeld)

Snipper de sjalot fijn. Vermeng het met de mosterd en de azijn. Voeg langzaam de olie toe.
Tip: lekker met extra kruiden, zoals peterselie, of met een koffielepeltje honing.

Yoghurtdressing:

250 g yoghurt (normaal of Grieks)
limoen- of citroensap
peper en zout
Vul naar hartenlust aan met kruiden en/of knoflook.

Mag het is specialer zijn? Probeer dan eens avocado dressing (met avocado, Griekse yoghurt en limoen), of balsamicodressing (met balscamicoazijn, olijfolie en peper en zout).