Je kind is intussen uitgegroeid van een onbeholpen peuter naar een zelfstandige kleuter. En elke dag wordt je kind nog zelfstandiger en zelfredzamer. Je kind kan intussen fietsen, zichzelf aankleden en naar het toilet gaan. De school speelt hier een belangrijke rol. Kinderen leren er veel zaken aan en de zelfstandigheid wordt er aangemoedigd.
Daarnaast is ook spelen en alles wat erbij komt kijken, heel belangrijk voor het ontwikkelen van zelfstandigheid. Door te spelen, leren kinderen heel veel. Zoek samen met je kind naar geschikt speelgoed, zowel qua leeftijd als interesses. Maak het niet te makkelijk of te moeilijk: beide helpen niet bij de ontwikkeling.
Maar niet alleen spelen draagt bij tot de ontwikkeling en zelfstandigheid: je kind verkent ook de wereld wanneer jullie op stap gaan. Dit hoeven niet altijd de grote uitstappen of reizen zijn; ze leren immers ook veel uit het dagelijks leven buitenshuis: de winkel, het werk, het station, de bibliotheek, … Ga erop uit en leg je kind uit hoe al deze zaken werken.
Wanneer je kind de wereld wil verkennen, is het belangrijk om je kind daar de nodige ruimte voor te geven. Het liefst doen ze alles zelf: laat ze dit dan ook (onder toezicht) proberen! Hoe vermoeiend het ook kan zijn voor jou als ouder, het is nodig dat je kind zelf zaken leert te doen, en leren dat moet kosten! Naast zelfstandigheid krijgt je kind zo ook meer zelfvertrouwen. Opgelet, dit betekent niet dat alles toegelaten is: gevaarlijke situaties of situaties waar je (nog) niet goed bij voelt, hoeven uiteraard niet.
Je kan je kind het best helpen door ‘opdrachtjes’ te geven die geschikt zijn voor jouw kind zijn leeftijd. Vaak zijn dit nog vrij eenvoudige taakjes:
- De jas weghangen.
- Iets kleins opruimen na het spelen.
- Papiertjes in de vuilnisbak gooien.
- Glas in de afwas zetten.
Laat je kind ook alleen spelen terwijl je een oogje in het zeil houdt: dit helpt enorm voor de zelfredzaamheid. Later kan je kind steeds meer alleen doen: alleen buiten spelen, alleen naar de bakker, …
Doet je kind het niet helemaal goed? Geen probleem! Probeer het niet te snel terug over te nemen. Moedig je kind aan en laat blijken dat je het apprecieert wat je kind doet. Geef je kind ruimte om te falen en opnieuw te proberen!