Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

“Evenwicht vinden tussen harde taal en hoop op sociale media”

"Ik verslik me ’s ochtends vaker in een staalharde tweet dan in een slok hete koffie."

Een kritische noot, een optimistische boodschap of een duidelijke stelling. Paul Callewaert, algemeen secretaris van ons ziekenfonds, werpt een blik op onze samenleving en brengt je graag zijn visie. Verharden sociale media onze samenleving?

“Op sociale media vind je zowel harde taal als hoopvolle berichten. Laten we samen het juiste evenwicht zoeken, met een kritische, maar respectvolle bril op”, steekt Paul Callewaert van wal.

Grotere wereld, nieuwe realiteit

Mijn neefjes en nichtjes tokkelen, scrollen en swipen de dag door. Ze chatten heen-en-weer met klasgenootjes over huiswerk. Ze skypen met oma en opa tussen 2 bezoekjes aan het rusthuis door. Online leren ze nieuwe meningen kennen en onderhouden ze vriendschappen. Dankzij sociale media is hun wereld zoveel groter dan de mijne destijds was.

Ook ons ziekenfonds gaat graag aan de slag met die nieuwe realiteit. De tijd dat jongeren gezondheidsinformatie enkel uit handboeken en school-tv haalden, ligt achter ons. Tips voor kinderen over gezonde voeding verpakken we in onze game Yum Runner. Jongvolwassenen nodigen we uit om stil te staan bij prestatiedruk door onze mini-soap te bekijken. Wedden dat de boodschap beter blijft hangen?

50 tinten nuancering

Maar eerlijk? Die nieuwe media maken me weleens bang. Ik verslik me ’s ochtends vaker in een staalharde tweet dan in een slok hete koffie. Een blik op de lezersreacties onder een doorsnee online krantenartikel doet me huiveren. Sommige mensen schrijven niet, maar schreeuwen en spuwen. De anonimiteit van het wereldwijde web geeft hen blijkbaar een vrijgeleide om álles te zeggen, het meest haatdragende eerst.

De ervaring leert nochtans dat de luidste stemmen niet altijd het grootste gelijk hebben. En dat geen enkele situatie zwart-wit is. Dat zelfs 50 tinten grijs vaak niet volstaan. Mijn bewondering gaat dan ook naar alle schitterende mensen die elke dag het verschil maken. Die niet vingerwijzen, maar zelf een voorbeeld stellen. Die de stille stem van de nuance zijn.

Tijdloos recept

Sociale media slagen er overigens wonderwel in om die schitterende mensen bij elkaar te brengen. We kunnen ons verenigen, ons samen voor een goed doel inzetten, en dat sneller en gemakkelijker dan ooit. Kortom, we leven in de beste en de slechtste der tijden.

Sociale media zijn vrij nieuw en we zoeken allemaal de juiste manier om ermee om te gaan. Laat ons dat samen doen met een gezonde dosis respect en beleefdheid. Een tijdloos en oerdegelijk recept, waar geen app ooit verandering in brengt. Dát probeer ik mijn neefjes en nichtjes bij te brengen, los van alle sociale media.