De week van de diëtist draait dit jaar rond ‘een gezonde buik’. Onze darmen dus! Dat stelsel van wel 5 tot 7 meter lang zorgt niet alleen voor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Het heeft ook een invloed op ons immuunsysteem en zelfs op ons gemoed.
Bewust eten, drinken en bewegen
Onze darmen zijn essentieel voor onze gezondheid en verdienen dus wel wat aandacht. Dikwijls gaan we pas bewust eten, drinken en meer bewegen als er problemen opduiken. Maar voorkomen is beter dan genezen.
Vezelrijke voeding eten (denk aan groenten, fruit, volle granen en peulvruchten) zorgt voor een gezonde darmflora en goede bacteriën. Voldoende drinken is goed voor de nieren en om afvalstoffen af te drijven. Maar wist je dat het ook helpt bij de spijsvertering en verstopping voorkomt?
Negatieve factoren
Stress heeft een invloed op je spieren. Ook darmen bevatten spierweefsel, waardoor stress daar een negatieve rol kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan krampen of diarree op momenten dat je zenuwachtig bent. Ontspanningstechnieken, zoals meditatie en yoga, kunnen daarbij helpen.
Andere factoren die je darmflora niet zo prettig vinden: te suikerrijk en te vetrijk eten, te weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik, te weinig slaap …
Typische darmproblemen
- Prikkelbare darmen kunnen verschillende oorzaken hebben. De symptomen zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel en een veranderend stoelgangpatroon. Met een eetdagboek kan je de oorzaken of triggers in kaart brengen. Denk maar aan cafeïne, bepaalde koolhydraten (FODMAP’s) en vetrijke voeding.
- Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je immuunsysteem reageert op gluten (uit tarwe, gerst en rogge). Dat leidt tot darmbeschadiging en antilichamen in het bloed. Coeliakie wordt vastgesteld met een darm- of bloedonderzoek.
- Glutenintolerantie is een aandoening waarbij symptomen optreden nadat je gluten at, zonder aantoonbare darmbeschadiging of antilichamen. Het wordt meestal opgespoord met een eliminatiedieet.
Juiste diagnose
Trek niet te snel zelf conclusies, waardoor je bepaalde voedingsmiddelen volledig schrapt. Dat kan namelijk leiden tot voedingstekorten. Raadpleeg een arts om de juiste tests en evaluaties te laten uitvoeren. Daarna kan een individueel dieet - onder begeleiding van een diëtist en op maat van jouw behoeften en voorkeuren - je op weg zetten.