"Ik lust dat niet!". Elk kind zegt het wel eens. Maar wat doe je als je kind bijna niets lust of gewoon geen honger heeft? Diëtiste Sneha Malik richt zich in haar praktijk voornamelijk op kinderen en jongeren. Ze kijkt verder dan 'voeding', maar neemt ook andere factoren mee in haar aanpak. Wanneer moet je hulp zoeken, waarop moet je letten en hoe reageer je?
Wanneer is een kind een moeilijke eter?
Sneha: “Er bestaat geen algemeen aanvaarde definitie voor een moeilijke eter, noch een tool om dit te identificeren. Toch is het een veelvoorkomend gedrag in de vroege kinderjaren. Ik spreek tijdens mijn consultaties enkel van een moeilijke eter als een kind niet kan of wil eten en waardoor de groei en het algemeen welbevinden van het kind verstoord is. Anders gebruik ik liever het woord ‘kieskeurig’.”
Wanneer moet je je als ouder zorgen maken?
Sneha: “Het gaat hier niet om kinderen die geen broccoli of spruiten willen eten. Als je kind langdurig moeilijk eetgedrag vertoont of onvolwaardig eet, merk je dit zeker aan bepaalde klachten zoals verstopping, buikpijn, het algemeen niet goed voelen, tekorten en minder energie.”
Medische oorzaak
Waarop moet je letten om uit te sluiten dat er een medische oorzaak is?
Sneha: “Weinig of geen eetlust hebben is een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Bijna alle kinderen eten (tijdelijk) minder wanneer ze ziek zijn. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam, zodat ons immuunsysteem meer energie kan gebruiken om de infectie tegen te gaan.
Een langdurig verlies van eetlust kan wijzen op een onderliggende medische aandoening of emotionele stress. Ook het gebruik van medicatie kan de eetlust sterk verminderen.Een bloedonderzoek kan dan meer informatie geven om bepaalde medische aandoeningen en/of tekorten uit te sluiten.”
Hoe belangrijk is een multidisciplinaire aanpak? En vanaf wanneer?
Sneha: “De samenwerking tussen verschillende disciplines is enorm belangrijk om te kunnen werken aan de oorzaak van het probleem. Wanneer de arts ziet dat de groeicurve te sterk afbuigt of als het eetpatroon van je kind langdurig onvolwaardig is, zal hij je doorverwijzen voor verder onderzoek en/of begeleiding.”
Blijf kalm en forceer niet
Hoe zorg je ervoor dat niet elke maaltijd een strijd wordt en dit de hele sfeer in het gezin overheerst?
Sneha: “Blijf kalm en respecteer de behoefte van je kind. Een gezond kind zal zich niet zo snel uithongeren. Maar het moet wel de kans krijgen om zijn of haar honger- en verzadigingsgevoel te herkennen en hierop te reageren. Luisteren naar elkaar en een gezellige sfeer aan tafel zijn hierbij belangrijk.”
Je mag je kind niet forceren, maar wanneer weet je dat dat het geval is?
Sneha: “Er is een verschil tussen zachtjes aansporen en te sterk aandringen. Het laatste heeft meestal een negatief effect en kan de strijd aan tafel versterken. Deze balans moet je als ouder zelf een beetje aanvoelen. Duidelijke regels zijn zeker belangrijk, maar laat je kind zelf beslissen hoeveel hij of zij wil eten. Stel samen het menu op. Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. En als je eten samen maakt, gaan ze het gemakkelijker proeven en opeten. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk en hou je op drukke dagen de maaltijden best zo simpel mogelijk.”
Is belonen een goede manier om je kind beter te laten eten?
Sneha: “Veel jonge kinderen hebben moeite met het accepteren van nieuwe voedingsmiddelen. Een positieve bekrachtiging, in de vorm van een materiële beloning, kan je kind helpen om nieuwe dingen te proeven en meer gevarieerd te eten. Ik denk bijvoorbeeld aan een sticker of samen een activiteit doen.
Belonen met voeding is geen goed idee, dit zorgt voor verwarring.”
De 3 belangrijkste tips van Sneha:
- Voeding is ook een vorm van communicatie. Leg uit waarom eten belangrijk is voor ons lichaam. Vertel dat groentenons energie geven om te spelen, eiwitten ons sterk maken en vetten goed zijn voor onze hersenen. Speel hierop in.
- Leer kinderen luisteren naar de signalen van hun lichaam. Wanneer maakt het buikje een knorrend geluid en wanneer voelt het buikje vol? Zo help je ze om meer bewust te worden van hun honger- en verzadigingsgevoel.
- Ga na of je kind het ergens moeilijk mee heeft. Geef aandacht aan emoties. Slecht eten kan een teken van onderliggende spanning zijn. Als je kind zich beter in zijn vel voelt, zal hij of zij vanzelf ook beter gaan eten.