Als je kleuter naar school gaat, kan het zijn dat hij/zij opeens nogal stereotiepe uitspraken doet. Denk aan ‘jij mag niet met ons voetballen want jij bent een meisje’ of ‘blauw is alleen voor jongens’. Hoe kan je aan je kind duidelijk maken dat het niet zo in hokjes moet denken?
Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat bijna elk kind door een heel stereotiepe periode gaat. Vanaf 3 jaar beginnen kleuters onderscheid te maken tussen jongens en meisjes. Eerst kijken ze daarvoor enkel naar het uiterlijk, maar daarna gaan ze er ook verschillende rollen aan toekennen. Kleuters leren veel door hun ouders of leerkrachten te imiteren, maar ze hebben uiteraard ook aandacht voor hun omgeving. In filmpjes, kinderboeken en reclame komen nog steeds heel veel stereotiepe beelden aan bod. Je kind zal er dus van uit gaan dat de realiteit ook zo zwart-wit is.
Het is dus belangrijk om met je kind daarover in gesprek te gaan als er zich zo een uitspraak voordoet. Vraag het waarom het dat denkt, en herhaal steeds dat elk kindje kan en mag doen wat hij of zij wil, ongeacht het geslacht. Stimuleer je kind om ook eens met ander speelgoed te spelen dan wat er volgens hen ‘moet’, wie weet vinden ze dat wel heel leuk. Het kan ook helpen om zelf op zoek te gaan naar niet stereotiepe voorbeelden in filmpjes of boeken. Je kan via deze link een hele lijst niet-stereotiepe verhalen vinden. Of ga in andere boekjes of filmpjes eens in dialoog: “Waarom staat mama de hele tijd in de keuken? Papa kan toch ook koken, waarom laten ze dat niet zien denk je?”. Dat kan helpen om je kleuter iets kritischer te laten kijken naar de wereld rondom hen.