Je kinderen omtoveren tot echte keukenprinsen en -prinsessen? Dat is misschien wat te veel gevraagd. Maar door samen met hen te koken sla je wel meteen twee vliegen in één klap: een leuke bezigheid voor je kroost én op het einde hebben jullie een lekkere snack om van te smullen. Wedden dat ze iets zelfgemaakt nog lekkerder zullen vinden? Wij geven je alvast 5 tips en 3 recepten voor een kooksessie met het gezin.
Tips
1. Alles begint bij een goede voorbereiding
Scherpe messen en breekbare potten? Berg alle gevaarlijke voorwerpen op voor je begint. Sommige dingen zet je best op voorhand klaar of kan je al afwegen. Is je kroost oud genoeg om zelf de ingrediënten te wegen? Dan is dit de ideale gelegenheid om hen bij te leren over gewichtseenheden.
2. Begin met iets lekkers
Het helpt altijd om wat motivatie te hebben om hen aan het koken te zetten. En zeg nu zelf, jij kijkt toch ook meer uit naar een lekkere cake dan naar spruitjes met worst?
3. Neem je tijd
Koken met de kids gaat niet even snel als alleen koken. Alles is nieuw voor hen en bovendien is de kans groot dat ze zullen morsen. Neem dus je tijd en maak er een echte activiteit van, inclusief knoeien.
4. Pas de taken aan aan hun leeftijd
Het spreekt voor zich dat je peuter niet meteen een viergangenmenu op tafel tovert. Bij hen beperk je koken best tot het spoelen van de groeten, het roeren in de potten en het kneden van het deeg. Kleuters kunnen het deeg al uitrollen en de op voorhand afgewogen ingrediënten toevoegen aan de bereiding. Is je kind 6 of 7 jaar oud? Dan kan je hem al laten snijden. Blijf wel steeds in de buurt. Kinderen van 8 en 9 jaar kunnen de receptjes voorlezen en ingrediënten zelf afwegen. Als ze 10 jaar of ouder zijn kunnen ze al het vuur gebruiken om pasta of rijst te koken. Hebben ze echt de kookkriebels te pakken? Laat hen eens baas zijn in eigen keuken, vanaf 10 jaar zijn ze in staat om eenvoudige receptjes klaar te maken met een volwassene in de buurt.
5. Geniet ervan
Rommel, plakhandjes en oh nee, een vlek op hun trui?! Het hoort er allemaal bij. Vergeet vooral niet te genieten van de quality time met je kroost!
Receptjes om vingers en duimen bij af te likken
Klaar om te beginnen? Wij zetten een aantal van onze favoriete kindvriendelijke receptjes voor je op een rijtje.
Heerlijke haverpannenkoekjes met banaan
Ingrediënten (voor ongeveer 5 pannenkoeken)
- 100 ml melk
- 75 gram havermout
- 1 ei
- 1 banaan
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een maatbeker en meng ze met een staafmixer goed door elkaar.
- Doe een klein beetje olie (bijvoorbeeld maisolie) in een pan.
- Giet het pannenkoekenbeslag in de pan en laat aan beide kanten ongeveer 2 minuten bakken.
- Serveer de havermoutpannenkoeken met bijvoorbeeld honing en banaan of andere vruchten.
Tip
- Deze pannenkoekjes zijn ook erg lekker met kwark!
Kindvriendelijke klassieker: aspergesoep
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 prei
- 2 bussels witte asperges
- kervel
- 1 mager groentebouillonblokje
- Peper & zout
Bereidingswijze
- Schil de asperges en breek de houtachtige uiteinden eraf (bewaar schillen en uiteinden). Snij de kopjes van de asperges en hou ze apart. Snij de stengels in kleine stukjes.
- Doe de schillen en uiteinden in 1,5 liter water en breng aan de kook. Doe er de aspergepunten bij en laat 5 minuten garen. Neem ze er weer uit en hou apart. Zeef de bouillon en druk de schillen goed uit.
- Snij intussen de prei in heel fijne ringen. Stoof 'm glazig in een soeppan met wat olie.
- Doe er de stukjes asperge bij en overgiet met de bouillon. Laat 10 minuten koken. Mix de soep en doe ze eventueel door een zeef.
- Breng de soep weer tegen de kook aan. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de aspergepunten toe, maar laat niet meer koken!
- Verdeel de soep over de borden en werk af met een plukje kervel.
Hartige eiermuffins voor groot en klein
Ingrediënten (voor 4 muffins)
- 3 eieren
- 1 lente-ui
- 2 handjes groente naar keuze (doperwten, courgette, champignons ...)
- 4 cherrytomaatjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en smeer een muffinvorm in met olie of bakspray.
- Snijd de lente-ui en andere groente in kleine stukjes/blokjes.
- Verdeel de groenten over de 4 muffinsvormpjes.
- Klop de drie eieren luchtig in een kom.
- Verdeel het eimengsel over de vier muffinvormpjes met groente.
- Bak de muffins in 30 minuten gaar. Laat nog even afkoelen in de oven.