Omdat jonge kinderen extra gevoelig zijn voor voedselinfecties is een nette en propere keuken essentieel. We zetten alle aandachtspunten even op een rij.
Shoppen en vervoeren
Koop geen producten waarvan de verpakking beschadigd is, conserven die geblutst zijn of bol staan.
Controleer altijd de vervaldatum.
Om bederf of ontdooiing tegen te gaan neem je diepvriesproducten en gekoelde waren zoals vis en vlees net voor je naar de kassa gaat.
Vervoer je aankopen zo snel mogelijk en liefst gekoeld (vis/vlees/diepvries/zuivel).
In de koelkast of de diepvriezer
Controleer geregeld of je koelkast en diepvriezer de ideale bewaartemperatuur behouden. Een koelkastthermometer kan je hierbij helpen.
Voor de koelkast ligt de juiste temperatuur tussen 1°C en 5°C.
Voor de diepvriezer is de juiste temperatuur minstens -18°C, ideaal is echter -24°C.
Hou de inhoud van je koelkast overzichtelijk. Zo vermijd je vervallen producten.
Reinig en ontdooi je koelkast op regelmatige basis.
Eens een product geopend vervalt de vervaldatum op de verpakking en eet je het zo snel mogelijk (binnen de twee dagen) op.
Alle voedingsmiddelen en bereide gerechten moet je afgedekt bewaren, zowel in de koelkast als in de diepvriezer. Dit is beter voor de smaak en voedingswaarde van de producten.
Eten ontdooi je in de koelkast of in de microgolfoven, nooit bij kamertemperatuur, zodanig dat bacteriën zich niet kunnen ontwikkelen.
Ontdooide producten mag je niet opnieuw invriezen.
Vóór het koken
Hou je huisdieren uit de keuken.
Zorg altijd voor proper keukengerei en een proper werkblad.
Vervang je vaatdoeken elke dagf, ook sponsjes verdienen aandacht; ze zijn een onzichtbare haard van infecties.
Was je handen grondig met zeep en bij voorkeur onder warm stromend water voor je begint te kokkerellen. Herhaal dit na contact met rauwe voedingsmiddelen, na ieder bezoekje aan het toilet, na het verluieren van je kind, na elk contact met je huisdier. Lange nagels en ringen vragen extra aandacht omdat ze bacteriën met zich mee kunnen brengen.
Gebruik een handdoek voor je handen en een andere voor de keuken.
Bewaar je afval niet in de keuken. Reinig de vuilnisemmer regelmatig en was daarna je handen.
Aan het fornuis
Omdat rauwe voedingsmiddelen de gezondheid van je kind kunnen schaden, is het belangrijk alle gerechten door en door te verhitten vóór consumptie. Verwarm je een vooraf bereid gerecht, let er dan op dat je het voldoende en gelijkmatig verwarmt (de temperatuur moet minstens 80 à 85°C bedragen). Veelvuldig roeren helpt hierbij.
Verder:
Hou rauwe producten gescheiden van verhitte.
Let op met keukengerei dat in contact was met rauwe producten zoals vis of vlees.
Werkblad en messen gaan meteen de vaat in na gebruik. Ruim afval ook ineens op.
De tijd tussen bereiden, opdienen en opeten hou je best kort . Restjes zet je zo snel mogelijk afgedekt in de koelkast.