Het ene kind lepelt met de glimlach olijven, mosselen en abdijkaas binnen. Het andere trekt z’n neus op voor tomaten of een appel. Ja, een kind moet je ook ‘leren’ eten. Een babbel met kinderdiëtiste Lobke Husson over kinderen die ‘alles’ en kinderen die ‘niets’ lusten.
Lobke is zelf mama van 2 dochters (1,5 en 5 jaar). En ook bij haar vliegen de erwten en de rijst soms in het rond.
Een moeilijke eter: waaraan ligt dat?
1. Erfelijke en omgevingsfactoren
Lobke: “Meestal zijn zowel erfelijke als omgevingsfactoren in het spel. Vertoonde jij als kind selectief eetgedrag, of heb je dat nog altijd? Dan is de kans groter dat je eigen kinderen ook selectieve eters (niet ‘moeilijke’) zullen zijn.”
2. Aangeboren voorkeur voor zoet
Lobke: “Ons oerinstinct geeft ons aanvankelijk een afkeer voor bitter en zuur, om onszelf te beschermen tegen bedorven voedsel. Omdat heel wat groenten een ietwat bittere smaak hebben, moeten we ze ‘leren’ eten. Bij zoete voeding is dat niet het geval.”
3. Zwangerschap en borstvoeding
Lobke: “Verschillende studies tonen aan dat kinderen in de baarmoeder bepaalde smaken leren kennen door wat de moeder eet. Zeker via de moedermelk raakt het kind al vertrouwd met wat er elke dag op mama’s bord ligt.”
4. Manier waarop je met eten omgaat
Lobke: “Als je je kinderen niet geregeld broccoli aanbiedt, zullen ze het ook niet leren appreciëren. Elk kind ontwikkelt zich bovendien anders: wat geldt voor motoriek en voor taal, geldt ook voor eetgedrag. Het ene kind zal al op zijn 3de verlekkerd zijn op broccoli, het andere zal het pas op zijn 7de lusten. Jouw smaakvoorkeuren zijn de voorbije jaren waarschijnlijk ook veranderd. Olijven, koffie, wijn … leer je meestal pas op latere leeftijd appreciëren.”
5. Kinderen kiezen zelf
Lobke: “Ouders kiezen wat er op tafel komt en wanneer. Hoeveel kinderen eten, kiezen ze het best zelf. Normaal ontwikkelde kinderen kunnen perfect hun honger en verzadiging zelf regelen. Als ze honger hebben, zullen ze eten. Dat kan erg wisselen van periode tot periode: van een half brood bij het ontbijt tot een halve boterham. Dat is volledig normaal.”