Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Mooi met kanker dankzij de kanker beauty professional

"Ik moet weten in welke fase van de therapie of ziekte de persoon zich bevindt en of ik de huid wel mág behandelen."

Dat mensen met kanker vaak een intensieve en belastende behandeling ondergaan, beseffen velen. Maar de bijwerkingen zijn niet altijd gekend. Zoals het effect op de huid, bijvoorbeeld. Om die last te verlichten, kunnen (ex-)patiënten terecht bij onze kanker beauty professional, die hen met de nodige kennis in de watten legt.

 

Specifieke opleiding

Carla Van Goidsenoven wil maar 1 ding: mensen met kanker even ontlasten. Ze een uurtje laten genieten. “Ik volgde een opleiding tot schoonheidsspecialist, maar ik wist meteen dat ik me wilde specialiseren in de behandeling van mensen met een specifiek zorgprofiel”, vertelt ze. “Toen ik in 2015 las dat er aan het IFPC (Institute for Professional Care) een opleiding kwam die gericht was op de verzorging van kankerpatiënten, twijfelde ik geen moment. Goedkoop was het niet, maar ik was gebeten om ervoor te gaan.”

Nood aan aangepaste behandeling

Vanwaar die gedrevenheid? “Het ligt in mijn karakter om mensen te willen helpen. Voor mensen die chronisch ziek zijn, ligt de drempel vaak hoger om naar een schoonheidsspecialist te gaan. Precies omdat hun huid zo aangetast wordt. Tegelijk is dat net de reden waarom ze nood hebben aan een aangepaste behandeling. De therapie die ze ondergaan heeft niet alleen een stevige impact op de binnenkant van hun lichaam, maar ook op de buitenkant”, weet Carla.

Altijd overleg met arts

De behandeling die een kanker beauty professional geeft, verschilt van een ‘gewone’ schoonheidsbehandeling. “Ik heb geleerd hoe de huid van een kankerpatiënt verandert. Door de zware therapie en medicatie wordt die heel kwetsbaar. Bovendien reageert elke persoon anders, dus elke verzorging wordt individueel bepaald. Ik gebruik uitsluitend zeer milde producten, geschikt voor een gevoelige huid.

“Bovendien gebeurt elke behandeling na overleg met de behandelende arts (oncoloog), benadrukt Carla. “Vooraleer iemand een schoonheidsbehandeling krijgt, is er een intakegesprek. Ik moet weten in welke fase van de therapie of ziekte de persoon zich bevindt en of ik de huid wel mág behandelen. Als ik een go krijg, werk ik een aangepaste verzorging uit. Het kleinste wondje kan namelijk voor een infectie zorgen, omdat de weerstand van de patiënten zeer laag is in bepaalde fases.

Ongemakken verlichten en luisterend oor

Je kan kiezen tussen een huidverzorging of een wellnessmoment met een aangepaste massage. “Ik kan de pijn niet volledig wegnemen, maar ik probeer de ongemakken te reduceren tot een minimum. Heel wat patiënten hebben bijvoorbeeld last van het hand- en voetsyndroom. Dat is een bijwerking van bepaalde soorten chemotherapie, waarbij de patiënt last krijgt van huidverschijnselen op de handpalmen en voetzolen, zoals droogheid, kloofjes, overgevoeligheid, jeuk, pijn … Dan kan een lauw (geen warm!) badje met olie enorm verlichten. Daarna breng ik een hydraterende crème aan om uitdroging zoveel mogelijk tegen te gaan”, zegt Carla.

Een luisterend oor bieden is ook soms een onderdeel van de behandeling. “Ik geef het signaal dat ze welkom zijn. Sommigen hebben er geen nood aan om hun verhaal te doen, anderen praten iets makkelijker. Ik laat hen altijd de 1ste stap zetten. Ik probeer aan te voelen wat ze verlangen, maar maak ook duidelijk dat het uurtje dat ze bij mij zitten helemaal draait om genieten en even alles loslaten.”

Confrontatie met het leed

Krijgt ze het dan soms niet lastig als ze geconfronteerd wordt met zware verhalen? “Als ik voel dat ik heb kunnen helpen, ben ik gelukkig. Als ik voel dat ze een ‘boost’ hebben gehad als ze buitengaan, dan is mijn missie geslaagd. Zorg dragen voor je lichaam en denken aan welzijn is niet altijd makkelijk als je ziek bent. Maar er zijn natuurlijk momenten waarop ik het leed echt voel. Ik geef mezelf dan ruimte, zodat ik het vanop afstand kan bekijken en ik probeer wat op adem te komen. Ik neem mijn tijd voor een klant. Ik kijk niet naar de klok en voorzie altijd wel wat extra tijd voor en na een afspraak. Daarom boek ik nooit 2 klanten meteen na elkaar.”

Tip: niet zelf experimenteren

Tot slot wil Carla nog enkele tips meegeven voor kankerpatiënten, zodat ze thuis ook aan de slag kunnen. “Zorg voor een dagelijks reinigings- en verzorgingsritueel van je huid (gelaat, handen, voeten). Maar ga niet zelf experimenteren! Vraag raad en gebruik een zacht product, zeepvrij en op basis van olie. Gebruik na het reinigen altijd een hydraterende crème. Als je een verzachtend handen- of voetbadje neemt, maak het water dan niet te warm. Lauw is perfect.”

“Wil je pigmentvlekken, oneffenheden of puistjes maskeren? Dat kan. Maar enkel als de basisverzorging van je huid goed zit. Dan kan je een aangepaste foundation aanbrengen. Een mooie make-up voor een uitje? Dat is mogelijk, maar vraag altijd tips aan je gespecialiseerde schoonheidsspecialist over de producten die je best gebruikt.”