De Belg komt veel te weinig buiten. En op vakantie spenderen we dan weer veel tijd in de zon. Wat zijn de risico’s, en hoe kunnen we veilig zonnen? We vragen het aan dokter Thomas Maselis, dermatoloog en mede-oprichter van Euromelanoma.
"Huidkanker boomt door het massatoerisme van de voorbije decennia."
Bestaan er vandaag nog populaire misverstanden over blootstelling aan te veel zonlicht?
“Ja, absoluut. Een goed voorbeeld zijn indoor tanning-zonnebanken. Wie zonnebanken verkoopt of uitbaat, zegt dat het veilig is. Maar dat klopt niet. Zonnebanken werken met UVA-licht, en vandaag weten we 100% zeker dat UVA-licht schadelijk is voor de huid. Daarom moeten we mensen nóg beter informeren over de gevolgen.”
En wie veilig wil zonnebaden, smeert het best een goede zonnecrème?
“Zo simpel is het niet. Zonnecrème is pas de 3de stap om jezelf te beschermen. De belangrijkste bescherming is schaduw opzoeken. De 2de maatregel is kledij. Een hoed met een brede rand is beter dan een pet. En een zonnebril met een goede UV-filter is onontbeerlijk. Veel mensen weten niet dat te veel zon ook aan de basis kan liggen van een melanoom in het oog."
"Pas bijvoorbeeld op bij het snorkelen. Want dat doe je doorgaans zonder kledij of zonnebril. Je voelt niet dat je verbrandt. Lekker verkoelend water biedt geen enkele bescherming tegen UV-stralen. En zonnebaden aan zee is altijd een risico, door de zeebries. Verder is het ook uitkijken in de bergen en tijdens je skivakantie.”
"Zonnecrème is pas de 3de stap om jezelf te beschermen tegen de zon."
Wie is het meest kwetsbaar?
“Kinderen die ernstig verbranden in de zon, lopen later een hoger risico op huidkanker. Gelukkig nemen steeds meer ouders preventieve maatregelen om zonnebrand te voorkomen. Ook kwetsbaar: mensen met een bleke huid, sproeten of rood haar. Waakzaamheid is ook geboden voor wie meer dan 100 pigmentvlekjes op de huid heeft, of wie in de familie 2 gevallen van huidkanker kent.”
U bent mede-oprichter van Euromelanoma, dat ondertussen overal in Europa mediacampagnes voert rond preventie van huidkanker. Hoe belangrijk is het werk van die organisatie?
“Een patiënt van me gaf destijds de definitieve doorslag om te starten met Euromelanoma. Bij hem was een melanoom vastgesteld. Die man lachte dat aanvankelijk weg. Een jaar later was hij er niet meer ..."
"Zijn verhaal zette me aan het denken. Mensen moeten niet enkel risico’s vermijden, maar ook symptomen herkennen, zodat we sneller kunnen ingrijpen. Dat begint bij sensibilisering via de media. Vooral het gratis huidonderzoek bij ons netwerk van dermatologen, tijdens de week van 11 mei, is telkens een geweldig succes."
"Het aantal huidkankers is dan wel gestegen met 400 %, maar het aantal sterfgevallen blijft ongeveer gelijk. Dat is onder meer dankzij een betere preventie en sensibilisering rond het opsporen en behandelen van melanomen in een veel vroeger stadium.”
"Door symptomen te leren herkennen, kunnen we sneller ingrijpen."