Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Alles wat je moet weten over het trekken van wijsheidstanden

Ze hebben niets te maken met je intelligentie en ze komen niet bij iedereen door. Wat je dan wel moet weten over wijsheidstanden? En wanneer moet je ze laten trekken? Dat ontdek je hier.

Wat zijn wijsheidstanden?

Wijsheidstanden of verstandskiezen zijn de achterste kiezen in je gebit. Ze komen meestal door tussen je achttiende en vijfentwintigste levensjaar. Maar bij ongeveer de helft van de jongvolwassenen komen ze niet (volledig) door. Wanneer ze wel doorkomen, treden vaak problemen op. Dan moet je je wijsheidstanden laten trekken. 

Problemen aan een wijsheidstand

Niet elke wijsheidstand moet eruit. Als ze mooi doorkomen en je ze goed kunt poetsen, mogen ze blijven zitten. Maar als er te weinig ruimte is in je kaak, kunnen ze scheefgroeien, ontsteken of andere tanden beschadigen. In dat geval zal je tandarts of kaakchirurg aanraden om ze te laten verwijderen. 

Het doorbreken van wijsheidstanden kan leiden tot:

  • een acute of chronische ontsteking rond of boven de verstandskies, die zich kan uitbreiden in de volledige mond;
  • scheve of gekantelde tanden door ruimtegebrek, waardoor kauwproblemen opduiken;
  • beschadiging van een andere kies, doordat de wijsheidstand ertegen duwt;
  • een cyste in het tandzakje van de verstandskies;
  • gaatjes, door een moeilijke reiniging van de tand achterin de mond.

Wanneer moet je wijsheidstanden laten trekken?

Niet elke wijsheidstand moet eruit. Als ze mooi doorkomen en je ze goed kunt poetsen, mogen ze blijven zitten. Maar als er te weinig ruimte is in je kaak, kunnen ze scheefgroeien, ontsteken of andere tanden beschadigen. In dat geval zal je tandarts of kaakchirurg aanraden om ze te laten verwijderen. 

Als de tand al is doorgebroken, kan je tandarts hem meestal zelf verwijderen. Zit hij nog onder het tandvlees of in het kaakbot, dan is een kleine chirurgische ingreep nodig. Die wordt uitgevoerd door een kaakchirurg, vaak onder volledige verdoving (narcose). In sommige gevallen gebeurt de ingreep onder lokale verdoving, afhankelijk van je voorkeur en de complexiteit van de ingreep. Na de ingreep kun je enkele dagen last hebben van zwelling of pijn. Je arts zal je hierover goed informeren en tips geven voor een vlot herstel. 

Kostprijs van wijsheidstanden trekken

De kostprijs hangt af van verschillende factoren: 

  • De moeilijkheid van de ingreep 

  • Het aantal tanden dat getrokken moet worden 

  • De locatie: tandartspraktijk of ziekenhuis 

  • Je persoonlijke gebitssituatie 

Een exact bedrag is dus moeilijk te geven. Maar er is goed nieuws: met een goede tandverzekering hoef je zelf amper iets te betalen.  

Een tandverzekering die je kosten aanzienlijk verlaagt 

Een tandverzekering zoals DentaPlan biedt een ruime terugbetaling voor tandheelkundige ingrepen. Laat je je wijsheidstanden verwijderen? Dan kan je tot 90 procent van de kosten terugbetaald krijgen. Op jaarbasis loopt die tussenkomst op tot wel €1800 per persoon. 

Belangrijk: om recht te hebben op terugbetaling, moet je het jaar voordien minstens één keer op controle zijn geweest bij de tandarts. Twijfel je of dat het geval is? Controleer dan snel je laatste tandartsbezoek. 

DentaPlan voor het hele gezin

DentaPlan is een uitgebreide en complete tandverzekering. Zo geniet het hele gezin van terugbetalingen op maat aan betaalbare premies. Bovendien spreken we niet alleen over terugbetalingen voor vervelende wijsheidstanden. Ook voor beugels, tandprothesen en gewone mond- en tandonderzoeken biedt DentaPlan voordelige oplossingen.