Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Contactonderzoek: Jill gaat op huisbezoek bij coronapatiënten

"Ik neem de tijd om naar het volledige verhaal te luisteren."

Voor contactonderzoekers is het niet altijd gemakkelijk om coronapatiënten en hun contacten via de telefoon te bereiken. Een verkeerd cijfertje in een telefoonnummer kan al betekenen dat je contactonderzoeker in actie schiet en bij jou thuis langs komt. We lopen even mee met contactonderzoeker Jill.  

Test je positief op corona? Dan belt een contactonderzoeker jou op. Dat is een telefonist die jou vraagt naar je contacten van de voorbije dagen. Die contacten worden op hun beurt opgebeld, om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Maar het is niet altijd mogelijk om iedereen telefonisch te bereiken. Een foutje in een telefoonnummer is snel gemaakt. Of je bent slechthorend, en verstaat niet goed wat er aan telefoon gezegd wordt. Dan komen de field agents in actie. Zij brengen bezoekjes aan coronapatiënten en hun nauwe contacten die telefonisch moeilijker te bereiken zijn. “Veel mensen schrikken als ze ons aan de deur zien staan. Maar er zijn heel veel situaties waarbij telefonisch contact wat moeilijker is. En dan gaan wij de baan op,” zegt Jill.

Vertrouwen winnen

In normale tijden is Jill sociaal verpleegkundige, maar in coronatijden is ze voltijds contactonderzoeker. “Ik heb veel veel ervaring met huisbezoeken. Daarom vind ik het heel belangrijk om het vertrouwen van mensen te winnen, en op een toegankelijke manier alles uit te leggen,” verduidelijkt Jill.

Een typisch huisbezoek start met het controleren van de identiteit van de contactonderzoeker. Een field agent heeft een badge bij, waarop een telefoonnummer staat. Naar dat telefoonnummer kan je bellen om de naam door te geven van de contactonderzoeker die voor je staat. Zo ben je zeker dat er een echte contactonderzoeker aan je deur staat.

Volledige verhaal

Dan legt de contactonderzoeker je uit wat de volgende stappen zijn. “Zo vertel ik hoe lang je in quarantaine moet, of je moet getest worden en wanneer, hoe je correct een mondmasker gebruikt, wat je wel of niet meer mag doen tijdens je quarantaine…  Ook maak ik quarantaine-attesten voor het werk en geef ik een code voor een test.

Meestal blijf ik een halfuur tot een uur bij de mensen om hen alles goed uit te leggen,” vertelt Jill. “Ik neem liever ruim de tijd om het volledige verhaal van iemand te horen, in plaats van heel snel maar een stukje van de uitleg te krijgen.”

Field agents kijken naar je volledige verhaal en proberen om oplossingen te vinden. “Zo kunnen we psychologische ondersteuning inschakelen wanneer we zien dat het niet goed gaat met iemand. Maar ook voor praktische problemen zoeken we een oplossing. Een buurman kan met je hondje gaan wandelen wanneer je in quarantaine moet. En er zijn vrijwilligers die boodschappen voor je kunnen doen."

"Zelf heb ik bijvoorbeeld al iemand met WhatsApp leren werken. En in een gezin met 5 kinderen die in quarantaine moesten op een appartementje heb ik wat gratis spelletjes gedownload op hun tablet. Het zijn kleine dingen, maar dit kan echt een verschil maken in hun leven,” vertelt Jill.

Tijd voor een babbel

De contactonderzoekers maken ook tijd voor een babbel. Want deze coronacrisis zorgt voor veel eenzaamheid. “Gewoon eens vragen hoe het met iemand gaat kan al heel veel doen. Veel mensen zijn ook zeer geschrokken van het nieuws dat ze besmet zijn of een risicocontact hebben gehad. Veel mensen voelen zich schuldig en zijn bang dat ze iemand hebben besmet. Het is dan mijn taak om hen de regels mee te geven, maar ook om hen gerust te stellen,” zegt Jill.

Mensen zijn bang, gefrustreerd of begrijpen de regels niet goed. “De regels voor quarantaine en testen zijn ook al vaak veranderd. Dan is het begrijpelijk dat mensen het niet meer weten. Soms zien ze ook het nut niet in van bepaalde regels. Als je je tijd neemt om het op een eenvoudige manier uit te leggen, groeit het begrip al.”

Aan motivatie is er geen gebrek bij Jill en haar collega’s. “Ik merk een gigantisch enthousiasme bij mijzelf en de collega’s in het contactonderzoek. Door die huisbezoeken kan je echt het verschil maken en hulp aanreiken aan wie het nodig heeft,” zegt Jill. “Deze job is ook noodzakelijk. Hoe sneller dit virus terug in zijn kot zit, hoe sneller wij uit ons kot kunnen komen,” concludeert ze. 

Meer weten?

Bekijk onze coronapagina met interessante artikels en weetjes