Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

De voedingsdriehoek, wat betekent dat voor jou?

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven toont met simpele kleurencodes waar je veel van mag eten, en wat je best minder vaak op het menu zet. We leggen de belangrijkste principes uit. Zo ben je weer helemaal mee!

Voedingsdriehoek

 

Aan de slag

De voedingsdriehoek vertrekt van drie basisprincipes. 

1. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding

plantaardig eten

Experts zijn het erover eens: een voedingspatroon dat voornamelijk gebaseerd is op plantaardige producten is de gezondste keuze. Zowel voor je lijf als voor het milieu. Een win-win dus! Dat betekent niet dat iedereen nu plots vegetariër moet worden. De voedingsdriehoek laat plaats voor vlees, maar moedigt aan om er bewust mee om te springen. Ga dus voor kleinere porties en probeer vooral minder rood en bewerkt vlees te eten. En waarom eens geen alternatieve eiwitbron proberen zoals peulvruchten, noten of tofu?

  • Las eens een dag zonder vlees in, bijvoorbeeld donderdag veggiedag
  • Eet je regelmatig vlees? Probeer het te beperken tot 1 portie per dag.
  • Gevogelte, vis en eieren zijn gezonder dan rood vlees én ze zijn beter voor het milieu

2. Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën.

niet bewerkte producten

Lege calorieën bevatten veel energie, maar weinig voedingstoffen. Het zijn producten die meestal veel vet, suiker of zout bevatten, maar heel weinig vitamines, mineralen of vezels. Ze staan dan ook in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Denk maar aan chips, frisdrank, pizza, lasagne koekjes, snoep… 

Je hoeft deze producten niet helemaal te schrappen, maar eet ze minder vaak en in kleine porties.
Hoe kan je dat doen? Door zoveel mogelijk zelf te koken. Het is geen garantie op een gezond voedingspatroon, maar het heeft als voordeel dat je vertrekt van verse en weinig bewerkte producten.

3. Verspil geen voeding en matig je consumptie

verspil geen voeding

De gemiddelde Vlaamse consument verspilt tussen de 15 en 23 kg voedsel per jaar. Dat is niet alleen slecht voor onze portemonnee, ook onze planeet lijdt eronder. Eén van de basisprincipes van de nieuwe voedingdriehoek is dan ook: verspil geen voeding en matig je consumptie. 

Met deze 3 principes in het achterhoofd, is het een pak gemakkelijker om gezond te eten. In dit filmpje wordt de voedingsdriehoek nog eens stap per stap uitgelegd. Veel kijkplezier!