Weet jij wat je moet doen als je (klein)kind valt, een bloedneus heeft of zich verbrandt? Juist reageren kan erger voorkomen en zelfs levens redden. Met deze tips kom je al een heel eind.
Wat te doen bij een bloedneus?
Vroeger stak je gewoon een watje in de neus, maar dat is niet de beste oplossing. Laat je kind liever voorover buigen, zodat het bloed niet terug naar binnen kan lopen. Vraag om door de mond te ademen en te snuiten. Tenzij je vermoedt dat er een breuk in het aangezicht is.
Knijp vervolgens de neusvleugels 10 minuten dicht, net onder het harde gedeelte van de neus. Bloedt de neus daarna nog? Knijp nog 10 minuten langer. Als het bloeden na 20 minuten nog niet gestelpt is, raadpleeg je het best professionele hulp.
Tip: Laat je kind op een ijsblokje zuigen of leg een nat washandje in de nek. Dat helpt om de bloedstroom te verminderen.
Zo pak je een brandwonde aan
Bij elke brandwonde geldt: eerst water, de rest komt later. Richt zacht stromend water (koel of lauw, rond de 20 °C) boven de wonde, zodat het over de wonde vloeit. Doe dat gedurende 10 tot 20 minuten. Gebruik nooit ijs op een brandwonde. Een 1ste graads brandwonde is een rode, droge, pijnlijke plek. Smeer ze in met een brandwondenzalf en bedek ze.
Een kleine 2de graads brandwonde is rood en pijnlijk, met blaren. Je kan ze bedekken met een verband voor brandwonden of hydrogel met een kompres. Raadpleeg een apotheker voor de verdere behandeling. Prik nooit blaren open!
Bij een diepere 2de graads (groter dan een muntstuk van 2 euro) is de huid vlekkerig rozerood met witte plekken en blaren. Een 3de graads brandwonde is geelwit of bruin en voelt stug aan. Ze doet geen pijn, omdat de zenuwuiteinden stuk zijn. Bedek in die 2 gevallen de wonde met een nat wondverband of plasticfolie. Raadpleeg gespecialiseerde hulp.
Huisapotheek
Een goede voorbereiding is het halve werk. Met kinderen in de buurt is een goede huisapotheek geen overbodige luxe. Voorzie zeker:
- verbandmateriaal: hypoallergene kleefpleisters, wondpleisters en steriele kompressen (individueel verpakt), steristrips (voor snijwonden), elastische windels …
Tip: er bestaan kompressen die niet in de wonde kleven. Dat bespaart een hoop tranen bij het verversen van het verband. - reiniging en ontsmetting: fysiologische zoutoplossing (om neus of ogen te reinigen, maar kan ook dienen om wondjes uit te spoelen), vloeibare ontsmettende zeep, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel (het liefst in kleine dosissen, zo blijven ze langer houdbaar) …
- geneesmiddelen: pijnstillers en koortswerende medicatie (bij voorkeur paracetamol), zalf tegen brandwonden en insectenbeten, verzachtende zalf, middel tegen diarree en maagklachten …
- materiaal: coldpack (in de diepvries), roestvrije schaar, wegwerphandschoenen, pincet, tekenhaak …
Op zoek naar het goedkoopste geneesmiddel?
Gebruik onze handige zoekmodule of app om te zien of er een goedkoper alternatief is voor de medicatie die je gebruikt. Vraag ernaar bij je apotheek en bespaar gerust tot 40% op je medicatiekosten.
Vergelijk de kostprijs voor geneesmiddelen
Onthou zeker
- Veiligheid boven alles. Voor jezelf, het slachtoffer en eventuele andere betrokkenen. Trek stekkers uit stopcontacten, wees voorzichtig en verwittig anderen als er glas ligt of als de grond nat of glad is.
- Is je kind gevallen op de rug of kan er een wervelletsel zijn? Verplaats hem of haar zeker niet!
- Braakt je kind? Leg het op de zij, zodat er geen verstikkingsgevaar is.
- Is er acuut gevaar? Verwittig de hulpdiensten (112). Geef voldoende info: waar, wie, wat …