De verstandelijke ontwikkeling van een baby gebeurt geleidelijk en in stapjes. Wij geven je alvast mee hoe dit ontwikkelingsproces verloopt en hoe je je baby kan stimuleren in zijn ontwikkeling.
Hoe loopt de verstandelijke ontwikkeling van een baby?
Van echt denken kan je bij een pasgeboren baby nog niet spreken. Zijn reacties zijn vooral gedreven door reflexen. Om zijn verstandelijk vermogen op te bouwen, moet een kind verschillende vaardigheden ontwikkelen.
Geheugen
Het geheugen van een baby moet nog gevormd worden. Zowel het kortetermijngeheugen om nieuwe informatie op te nemen, als het langetermijngeheugen om informatie die niet onmiddellijk bruikbaar is, op te slaan en op het juiste ogenblik terug op te halen. Tussen 3 en 6 maanden kan een baby het onderscheid maken tussen bekend en nieuw. Vanaf 6 maanden kan een baby een beeld in zijn geheugen vasthouden. Daarnaast leren ze ook stilaan verbanden leggen.
Aandacht richten
Een baby moet zijn aandacht leren richten. Hij moet dit leren om informatie uit zijn omgeving te kunnen opnemen. Kinderen leren al spelend en door dingen uit te proberen. Wat lukt, gaat de baby vaak herhalen. Ze leren ook door volwassenen na te bootsen en door middel van straffen en beloningen die ze krijgen. De algemene regel is dat ze gedrag dat effect heeft en dus belonend is, zullen herhalen terwijl gedrag dat wordt afgestraft zal verdwijnen.
Tips om je baby stimuleren
Als volwassene spelen we een belangrijke rol in het stimuleren van dit leerproces. Baby’s hebben immers stimulering nodig om te ontwikkelen.
Zorg voor een stimulerende omgeving waar iets te zien, te horen of te voelen valt. Een omgeving die aanzet tot actief onderzoek en die de ondernemingszin aanmoedigt, maar die je baby toch als veilig ervaart.
Leer je kind verschillende materialen kennen: door actief bezig te zijn, verhoogt een kind zijn kennis over de werkelijkheid en leert hij de eigenschappen van materialen kennen: hard, zacht, dik, dun, kleiner of groter dan.
Praten is leren: in de eerste levensjaren hangen taal en denken heel nauw samen. Daarom is het belangrijk om veel tegen een baby te praten, bijvoorbeeld tijdens de verzorging en het spelen. Geef de dingen waar je baby naar kijkt een naam en reageer op zijn eerste brabbeltaaltje.
Belonen is beter dan straffen: onthoud hierbij dat aanmoedigen en belonen veel meer effect hebben om iets aan te leren dan straffen om iets af te leren. En wees hierin consequent.