Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Hormonen in de pil: goed of slecht?

"Luister niet naar de verhalen, maar vooral naar je eigen lichaam."

Bomvol slechte hormonen, zegt de een. Compleet veilig, weerlegt de ander. Hoe zit het nu? Jarenlang de pil én hormonen door je lichaam jagen, kan dat kwaad? 

De pil bevat té veel kunstmatige hormonen: FABEL

De pil bevat de hormonen oestrogeen en progestageen, klopt. Progestageen zorgt ervoor – in samenspel met andere hormonen – dat er geen eisprong plaatsvindt. Oestrogeen ‘fopt’ je baarmoeder door een kunstmatige cyclus te creëren, waardoor je nog wel elke maand menstrueert.

Vroeger lag de dosis oestrogeen in de pil erg hoog – niet altijd ongevaarlijk – maar vandaag is die stevig verlaagd. Ook het type progestageen is aangepast, zodat je de pil kiest die het beste bij je past. De dosis hormonen is dus niet te hoog of gevaarlijk.

De hormonen in de pil kunnen zorgen voor negatieve bijwerkingen: FEIT

De hoge dosis oestrogeen in de 1ste pillen op de markt maakte ze superefficiënt, maar zorgde voor bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gewichtstoename ... Soms zelfs bloedklonters of kanker. Maar ook emotioneel kan je de pil voelen: sommige vrouwen krijgen afgevlakte gevoelens, terwijl andere net op een rollercoaster van emoties zitten.

Tegenwoordig is de dosis lager en verdwijnen eventuele nevenwerkingen bij de meeste vrouwen enkele maanden nadat ze de pil voor de 1ste keer gebruiken. Luister niet naar negatieve verhalen, maar vooral naar je eigen lichaam. Laat je begeleiden door een dokter. Een pil die bij een ander voor nare nevenwerkingen zorgt, kan voor jou een prima oplossing zijn. Soms is het wat zoeken naar jóúw pil.

De pil verhoogt het risico op borstkanker en bloedklonters: DEELS FEIT, DEELS FABEL

Sommige studies zeggen dat er een iets grotere kans is op borstkanker als je lang de pil neemt. De oestrogenen in de pil kunnen bepaalde borstkankers stimuleren, maar ze zijn slechts een van de vele factoren die een rol spelen bij het ontstaan (en de groei) van borstkanker.

Zo hebben erfelijkheid en een ongezonde levensstijl bijvoorbeeld ook een invloed. Ook het risico op bloedklonters bestaat, maar het is minder groot dan vroeger, toen er meer oestrogeen in de pil zat dan vandaag.

De pil verlaagt sowieso je libido: FABEL

Libido hangt af van heel wat factoren, waaronder je hormonen. Dus ja, de pil kan je libido verminderen. Sommige vrouwen zeggen dat het hun libido net verhoogt, maar daarvoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs.

Voel jij een (duidelijke) verandering? Praat erover met je dokter en zoek samen naar een oplossing: een pil of andere vormen van contraceptie waarbij jij je goed voelt.