Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Simpele sausjes

Op deze pagina

Sausjes. Ze zijn o-zo-lekker, maar jammer genoeg niet altijd even gezond. Ben jij een echte sausliefhebber? Probeer deze eenvoudige receptjes eens uit. Wat ze gemeenschappelijk hebben? Verborgen goede dingen zoals groentjes! Bonus: ze zijn ook heel erg lekker.

Kersverse ketchup

  • Snelle versie: meng een groot blikje tomatenconcentraat (140 g) met 2 el ahornsiroop, 2 el appelazijn, 1 el water 1 tl uienpoeder, 1 tl oregano, ½ tl kruidnagelpoeder en zout en peper naar smaak.
     
  • Nog lekkerdere versie: gebruik in plaats van 1 el water 140 ml water (vul het lege blikje van het tomatenconcentraat), meng het geheel in een steelpan en laat ongeveer 20 min op een laag vuurtje zonder deksel inkoken. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt. Het duurt wat langer maar je ketchup is dubbel zo smaakvol!

Je kan je verse ketchup goed afgesloten 3 weken in de koelkast bewaren.

Mayonaise 2.0

Deze dressing maak je in twee stappen.

Stap 1: maak een gewone mayonaise

Wat heb je nodig?

  • 2 eieren
  • 0,5 el azijn
  • 0,5 el lauw water
  • 0,5 el mosterd
  • 2 dl arachideolie (of een andere neutrale olie)
  • peper
  • zout

Hoe maak je het?

  • Doe de eierdooiers in een mengbeker en klop ze even los.
  • Doe er de azijn, het water en de mosterd bij.
  • Klop los met een garde.
  • Voeg de olie in een straaltje toe en blijf kloppen tot de mayonaise bindt.
  • Proef, kruid met peper en zout.
  • Is de mayonaise te dik? Dan kan je nog een beetje citroensap toevoegen.

Stap 2: nu maak je de klassieke mayonaise lichter

Meng 4 el mayonaise met 4 et yoghurt, 2 el water, 2 el olijfolie extra vergine en kruid met zout en peper.
Tip: heb je verse tuinkruiden zoals bieslook of peterselie? Past er prima in!

Je kan je mayonaise een weekje in de koelkast bewaren en de dressing met yoghurt tot de vervaldatum van je yoghurt.

Veganaise

Wat heb je nodig?

  • 25 ml sojamelk (om mee te koken, dus zonder toegevoegde vanille of suiker)
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 0,5 el (appel)azijn
  • 0,5 tl mosterd
  • snuifje zout
  • 0,5 tl agavesiroop (optioneel)

Hoe maak je het klaar?

Doe alle ingrediënten in een hoge pot en mix met de staafmixer.

Receptinspiratie:  www.evavzw.be

Tomatensaus 2.0 (Extra veel groenten)

Wat heb je nodig?

  • Olijfolie
  • 2 ajuinen
  • 1 courgette
  • 200 gr champignons
  • 2 selderstengels
  • 4 wortels
  • 500 gr tomaten
  • 1 blik tomatenpuree (70 gr)
  • 2 magere bouillonblokjes
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je het?

Verwarm olijfolie in een grote stoofpot. Was de groenten en snij ze in kleine stukken. Gooi de groenten in de stoofpot en bak ze kort aan. Snij vervolgens de tomaten fijn en voeg ze toe. Voeg daarna de bouillonblokjes toe en laat het geheel even sudderen op een matig vuur. Voeg vervolgens het blikje tomatenpuree toe. Werk af met peper en zout.

Heb je graag een saus zonder stukjes? Laat je saus iets langer sudderen tot alle groenten gaar zijn. Mix dan alles glad, en geniet van een extra smaakvolle saus!

Bechamelsaus 2.0

Wat heb je nodig?

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • Peper
  • Zout
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml (soja)melk
  • 50 gr geraspte kaas

Hoe maak je het?

Was de bloemkool en snij de roosjes af. Kook de bloemkoolroosjes vervolgens in een klein beetje water tot ze beetgaar zijn.

Bak daarna een gesnipperde ui samen met wat peper en zout en een teentje knoflook. Zorg ervoor dat de ui niet bruin wordt. Voeg de bloemkoolroosjes samen met 50 ml (soja)melk, de ui en 50 gram kaas in een blender. Mix tot de saus egaal is. Je kan ook een staafmixer gebruiken. Is je saus nog te dik? Voeg dan nog wat (soja)melk toe.

Durf je nog wat specialer gaan?

Probeer dan zeker onze recepten met sauzen van rammenas en pastinaak ook eens!