Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Wanneer beginnen met vaste voeding?

Het moment waarop je best vaste voeding introduceert, hangt van verschillende factoren zoals de groei van je kindje, de behoefte en de motorische ontwikkeling. Voor je start, is het is belangrijk je de vraag te stellen of je kindje “rijp” is om iets nieuws te leren. Want iets nieuws leren eten kan je niet forceren en starten op een rustig moment, bijvoorbeeld na een motorische stap vooruit, zal het proces een pak aangenamer maken voor jou en je kindje.

Wanneer start je best?

​Gemiddeld kan je starten met vaste voeding, zoals groenten en fruit, wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is.

Het is niet noodzakelijk te starten voor de leeftijd van 6 maanden. Je baby heeft immers het eerste half jaar voldoende aan zuigelingenvoeding, via borst- of flesvoeding dus. Daarin zit alles wat hij dat eerste half jaar nodig heeft. Als je borstvoeding geeft, wacht je zelfs best met vaste voeding tot 6 maanden. Want zodra je start met vaste voeding tijdens borstvoeding, vermindert je melkproductie omdat je baby minder drinkt.

Eerder starten dan 4 maanden wordt afgeraden. De nier-, maag- en darmfuncties zijn dan nog niet voldoende ontwikkeld om voedingsstoffen uit vaste voeding te verteren.

Wat schaft de pot?

Geef van bij de start altijd gevarieerde evenwichtige voeding. Introduceer ook potentieel allergeniserende voedingsmiddelen zoals vis en ei. Het uitstellen van deze voedingsmiddelen beschermt namelijk niet tegen het ontwikkelen van allergie tegen die stoffen, integendeel: daardoor wordt de kans op allergische reactie zelfs groter.

Start je voor 6 maanden? Dan maakt het niet uit of je start met fruit- of groentenpap. Start je bij 6 maanden, kies dan voor groentenpap want op dat moment heeft je baby alle ijzervoorraad opgebruikt.

Stukjes of geen stukjes?

Om te starten met vaste voeding voor 6 maanden, kan je best kiezen voor zachte lepelvoeding. Is je baby al 6 maanden? Dan kan je kiezen tussen lepelvoeding of kan je de baby led-weaning methode proberen (beter bekend als de Rapley methode).

Kies in beide gevallen in het begin vooral voor zachte smaken en laat je baby rustig wennen aan de nieuwe texturen en smaken. Laat je kindje zelf het tempo bepalen en probeer er een warm moment van connectie tussen jou en je baby van te maken.

Enkele tips om te starten met lepelvoeding

  • Start op een rustig moment en op een rustige, bekende plaats
  • Laat je baby wennen aan de lepel; kies een klein en geschikt lepeltje uit
  • Zorg dat de fruit- of groentepap volledig fijn is en dus geen brokjes bevat
  • Beweeg de lepel rustig en horizontaal richting het mondje, zodat je baby de lepel ziet aankomen
  • Veeg tussendoor niet de hele tijd het mondje af of schraap niet met de lepel langs de lippen, dit kan een onaangenaam gevoel geven
  • Weigert je baby de lepel? Stop dan even met eten geven en geef je baby een lepel om te ontdekken
  • Loopt het niet vlot? Wacht dan 1 of 2 weken en probeer het opnieuw

Baby-led weaning (BLW) of Rapley methode

Bij de BLW-methode wordt voedsel in (gegaarde) stukjes aangeboden en krijgt je baby de kans om ze zelf op te nemen en in de mond te steken. Hiermee speel je in op de drang van baby’s om te experimenteren en te onderzoeken. Knoeien hoort daar ook bij. Net zoals bij lepelvoeding wordt de maaltijd indien nodig aangevuld met borst- of flesvoeding. Je kindje eet dus samen met jou, alleen in kleine hapjes.

De BLW-methode is veilig maar je moet wel met enkele aandachtspunten rekening houden. Wil je deze methode proberen? Bespreek dit dan zeker eerst even met je huisarts of kinderarts.