Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Zorgeloos de zomerzon in: 4 tips

"Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen zowel uvA- als uvB-straling"

Op deze pagina

Vakantie? Dat zijn ontspannende uitstapjes en af en toe een verfrissende plons. Liefst met de zon erbij! Stevige portie vitamine D en een goed gevoel? Check! Toch moeten we ook oppassen voor die gele gigant. Wij vertellen je waarom en, vooral, hoe je je ervoor kan beschermen.

Waarom moet ik oppassen voor de zon?

De zon zendt 3 soorten straling uit: licht, infrarood- en uv-stralen. Het zijn die laatste, de uv-stralen, die schadelijk kunnen zijn.

Uv-stralen

Er bestaan 2 soorten uv-stralen:

  • uvA-stralen dringen doorheen wolken, glas en huid. Ze kunnen de cellen van de huid op lange termijn beschadigen. Die beschadiging kan op zijn beurt leiden tot huidveroudering, zonneallergieën, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker.
  • uvB-stralen worden daarentegen tegengehouden door wolken en glas, maar kunnen wel in de huid dringen. Ze zijn verantwoordelijk voor het bruinen en verbranden van de huid, zonneallergieën en huidkanker.

Conclusie? Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen zowel uvA- als uvB-straling.

Uv-index

De intensiteit van de ultraviolette stralen wordt uitgedrukt in de zogenoemde UV-index. Bij een hoge UV-index is meer ultraviolette straling aanwezig dan bij een lage. Bij een UV-index van 1-2 is er een lage zonkracht. Je kan dus veilig buiten komen zonder bescherming. Vanaf een UV-index van 3 bescherm je jezelf door de schaduw op te zoeken tijdens de middag, kledij te dragen die je armen en benen bedekken en je in te smeren. Vanaf een UV-index van 8 ga je beter niet buiten tijdens de middag. De zonkracht is hoog en je huid zal snel verbranden.

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

Om je huid te beschermen is het belangrijk dat je zonnecrème draagt. Wij helpen je met het kiezen van de juiste filter én beschermingsfactor.

De juiste filter

Je kan kiezen tussen 2 soorten filters om je huid te beschermen:

  • Chemische (of absorberende) filters worden door de huid geabsorbeerd.
  • Minerale (of weerkaatsende) filters blijven op de huid liggen, waardoor ze de uv-stralen weerkaatsen.

Omdat minerale filters niet in de huid trekken, is de kans op huidirritatie kleiner. Ze zijn dus beter voor mensen met een zeer gevoelige huid, zoals baby’s. Een nadeel is dat zulke filters meestal wit zijn. Je bent vast wel bekend met die witte strepen na het smeren van zonnecrème. Veel zonnecrèmes bevatten daarom een combinatie van chemische en minerale zonnefilters.

De juiste SPF voor jouw huidtype

Maar welke factor kies je best bij het aankopen van een zonnecrème? Dat hangt af van je huidtype. In onderstaande tabel kan je per huidtype bekijken welke factor jouw huid nodig heeft voor een goede bescherming.

Tabel huistype

4 toptips voor een veilige dag in de zon

1. De beste bescherming tegen de zon is de schaduw. Zoek vooral tussen 12 uur en 15 uur een schaduwrijk plekje op om van de zomer te genieten. Laat kinderen en baby’s nooit in de volle zon zitten.

2. Draag beschermende kledij.

3. Breng regelmatig en voldoende zonnecrème aan. Ga je zonnen? Breng de zonnecrème bij voorkeur 30 minuten op voorhand aan.

4. Controleer je huid en neem contact op met een arts bij een verdacht vlekje. Je kan hiervoor de ABCDE-regel gebruiken:

  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in vorm of kleur.
  • Boorden: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige rand.
  • Color (kleur): de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
  • Diameter: de (moeder)vlek is groter dan 5-6 mm.
  • Evolutie: het letsel verandert van uitzicht, grootte, kleur of dikte.

Voor meer info over veilig zonnen en de mogelijke risico’s kan je terecht op www.kanker.be.