Een beroerte is een stoornis in de bloedtoevoer naar de hersenen, veroorzaakt door een bloeding of verstopping. Een beroerte treft dagelijks zo’n zestig Belgen. Wie het overleeft, kampt vaker wel dan niet met blijvende gevolgen.
Hoe ontstaat een beroerte?
Onze hersenen zijn afhankelijk van een continue aanvoer van zuurstof en suiker door het bloed om normaal te kunnen functioneren. Wanneer er een verstoring is van de bloedtoevoer naar onze hersenen heb je te maken met een beroerte. De hersencellen ontvangen niet meer de nodige voedingsstoffen en zuurstof, waardoor ze zeer snel afsterven. De gevolgen hiervan kunnen verlamming of krachtverlies zijn, spraak- en taalstoornissen, problemen met aandacht en geheugen, maar ook gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen.
Kan een beroerte behandeld worden?
De behandelingsmogelijkheden voor beroerte zijn momenteel helaas nog beperkt. De bestaande behandelingen zijn erop gericht de bloedtoevoer zo snel mogelijk te herstellen. Maar deze methoden hebben ook hun beperkingen. Maar er wordt aan gewerkt …
Een digitaal integraal leefstijl en zorgpad na een beroerte
Binnen het project Stroke2gether wordt een volwaardig digitaal integraal leefstijl en zorgpad ontwikkeld, toegepast en gevaloriseerd voor personen na een beroerte.
Dit integraal leefstijl en zorgpad is evidende based, met zowel medische opvolging en monitoring als therapie en gezondheidspreventie, via monitoring, educatie en coaching, live en op afstand. Hierdoor treden de patiënt en zijn/haar zorgverleners op een vlotte manier met elkaar in contact. Ook de behandelingsresultaten worden op een betrouwbare manier gedeeld en bijgestuurd.
Het project is een initatief van Triamant in samenwerking met AZ Groeninge, Communicare, Curamant,OLV van Lourdes ziekenhuis, Dash Plus, Hogeschool West-Vlaanderen, in4Care, POM West-Vlaanderen, CM en Solidaris West-Vlaanderen.