De ziekenfondsen en de artsen hebben een nieuw akkoord afgesloten voor 2022 en 2023. Dat akkoord is onderhandeld in de nationale commissie van artsen en ziekenfondsen (Medicomut) van het RIZIV. Deze commissie beslist onder andere over de tarieven van medische zorg.
In het nieuwe akkoord zitten een aantal belangrijke hervormingen en investeringen. Zo wordt er 5,5 miljoen euro geïnvesteerd in de toegankelijkheid van onze zorg voor de meest kwetsbare mensen.
Het verbod op de derdebetalersregeling zal worden opgeheven. Dat betekent dat meer mensen enkel het remgeld zullen betalen bij hun dokter, en dat het ziekenfonds de rest van het bedrag rechtstreeks aan de arts betaalt.
Bij de huisarts blijf je als patiënt hetzelfde remgeld betalen. Het totaalbedrag wordt opgetrokken, maar het ziekenfonds zal meer terugbetalen, zodat jouw eigen aandeel niet stijgt.
Huisartsenpraktijken krijgen ook budget voor betere klinische ondersteuning, bijvoorbeeld door een verpleegkundige in de praktijk.
Een andere verwezenlijking is het recht op het geconventioneerde tarief voor technische verstrekkingen die enkel in een ziekenhuis kunnen plaatsvinden. Als je voor een onderzoek zoals een scan naar het ziekenhuis moet, is er vaak geen arts die geconventioneerd is en bij wie je dus geen supplementen betaalt. Dat zal veranderen, want het akkoord bepaalt dat je als patiënt recht krijgt op een verstrekking aan geconventioneerd tarief, dat wil zeggen zonder supplementen.
Verder willen de artsen en ziekenfondsen werk maken van telegeneeskunde (gezondheidszorg van op afstand, bijvoorbeeld met een app) en teleconsultaties (raadplegingen via telefoon of beeldbellen).