Al bijna 17 jaar wonen Inge Becks, haar vader Roger en dochter Yahmina samen in een kangoeroewoning in Zonhoven. Ze delen lief, leed én hetzelfde dak. Ze vertellen over de voor- en nadelen, en het financiële plaatje. “We zijn heel zorgzame types. Samenwonen voelt heel normaal aan.”
Inge (56) trok kort na de geboorte van dochter Yahmina (bijna 17) weer naar haar ouderlijke huis. Moeder en dochter gingen bij Inges vader Roger (80) wonen. Vandaag, bijna 17 jaar later, wonen ze er nog altijd. Voor deze familie is kangoeroewonen de normaalste zaak van de wereld. “Niet samenwonen? Dat zou pas raar zijn.”
Kangoeroewonen is natuurlijk
“Het is fijn dat ik mijn kleindochter Yahmina van zo dichtbij heb zien opgroeien”, vertelt Roger. En dat is niet het enige voordeel. De hele familie is enthousiast als het over kangoeroewonen gaat.
Behalve kangoeroewonen zijn er nog meer woonvormen voor ouderen. Ontdek ze hier.
“Het voelt voor ons heel natuurlijk aan”, vertelt Inge. “Ik heb nooit de nood gevoeld om een eigen huis te hebben. Ik vind dat niet belangrijk. Kangoeroewonen sluit perfect aan bij wie ik ben en wat ik wil.”
“We zijn een erg warme familie, we voelen elkaar goed aan. We zijn zorgzame types die elkaar helpen en telkens weer elkaars gezelschap opzoeken. Ik zou het niet anders willen”, bevestigt Yahmina.
Altijd iemand thuis
“Een huis delen heeft veel voordelen. Het geeft mijn papa Roger de kans om langer thuis te blijven wonen. Maar ook voor mijn dochter Yahmina en voor mij is het een verrijking. Op héél wat vlakken.”
“Toen Yahmina klein was, was er altijd iemand om op haar te passen. Met mijn drukke job kwam dat goed uit. Een belangrijk voordeel van kangoeroewonen is dat je de zorg kan verdelen. Er is altijd iemand thuis”, gaat Inge verder.
Er is altijd leven in huis en dat is ook voor Roger belangrijk. “Stel dat ik minder mobiel word, dan zijn mijn dochter en kleindochter in de buurt. Dan kunnen ze me helpen of verzorgen. Vandaag ben ik gelukkig nog fit. Ik merk dat het kangoeroewonen mij ook in beweging houdt. Ik blijf naar buiten gaan. Heerlijk!”
Kangoeroewonen en privacy?
Voor Inge en haar familie heeft kangoeroewonen weinig nadelen. Ze benadrukken wel hoe belangrijk is dat ieder zijn grenzen aangeeft. Iedereen wil weleens alleen zijn. Of privacy hebben.
“Goede afspraken en die respecteren is essentieel”, vertelt Inge. “Zijn er discussies, dan lossen we ze altijd snel op. We praten het uit. We hebben door de jaren heen goed leren communiceren.”
“We hebben 2 aparte livings. En hoewel we soms graag naar ons eigen plekje gaan, kunnen we het niet laten om elkaars gezelschap op te zoeken. ’s Avonds ga ik vaak langs bij opa. Of omgekeerd. Dat is gewoon heel gezellig”, zegt Yahmina.
“We hebben 2 aparte livings. Toch zoeken we elkaar vaak op. Voor de gezelligheid”
“We eten vaak samen. We delen 1 keuken. Dan kookt Inge en doe ik de afwas. Dat zijn fijne familiemomenten, momenten om bij te praten”, aldus Roger. “Maar het kan zijn dat iedereen daarna z’n eigen weg gaat in huis. En dat is helemaal oké.”
Minder kopzorgen over het financiële plaatje
“Wonen is vandaag erg duur. Ik zie in mijn omgeving dat mensen alsmaar vaker zoeken naar alternatieven. Ze proberen een manier van wonen te vinden die minder pijn doet aan de portemonnee.”, zegt Inge.
“Ik ben ervan overtuigd dat kangoeroewonen populairder zal worden. Net omdat het financieel interessanter is. Je kan de kosten verdelen onder de bewoners van het huis. Bij ons is het zo: het huis is van papa, wij delen in de kosten van het onderhoud”, gaat ze verder.
“We zijn hier altijd wel iets aan het verbouwen of aan het klussen”, lacht Roger. “Dat is nog een voordeel van kangoeroewonen: samen houden we het huis in topvorm.”
Verdeling van het huishouden
Ook voor de verdeling van het huishouden is kangoeroewonen interessant. “Ik ontferm mij vaak over de tuin. Dat is echt mijn domein. En ik heb hier al het goede gereedschap liggen”, zegt Roger.
“Ik houd dan weer erg van inrichting en gezelligheid. Ik krijg de kriebels van rommel en wanorde. Daarom neem ik de huishoudelijke taken vaak op mij. Maar we helpen elkaar en dat is heel fijn. We vullen elkaar aan”, pikt Inge in.
“Ons hart is zo groot: iedereen is hier welkom.”
Naast een kangoeroewoning is het huis de thuis van verschillende katten. “We hebben er 9 in totaal. Veel hé, maar keiplezant”, lacht Yahmina. “De katten komen hier aangewandeld en we nemen ze in huis. Ons hart is zo groot. Mens of dier: iedereen is hier welkom.”