Een barbecue staat vaak garant voor een waar festijn, waar je soms een erg zware maag aan overhoudt. Deze 7 tips kunnen je helpen om je barbecue gezonder en lichter te houden.
1. Ga voor gezonde hapjes
Snijd op voorhand wat rauwe groenten. Een barbecue betekent meestal lang wachten. Vaak hebben we de neiging om dan al van alles in onze mond te steken. Laat het brood, de chips en de nootjes voor wat ze zijn en doe je tegoed aan rauwkost.
Geen zin in puur groenten? Met dit zelfgemaakt dipsausje smaken je groenten nog beter.
Dipsausje
Benodigdheden
- 75 gram Philadelphia natuur light
- 5 eetlepels magere yoghurt
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 eetlepel grof gehakte basilicum
- Een half bakje tuinkers
- Peper en zout
Bereiding
- Meng de Philadelphia, de magere yoghurt, verse tijm, basilicum en tuinkers in een kom.
- Voeg peper en zout voor de smaak.
2. Leg eens wat fruit op de barbecue
- Maak een spies van ananas, perzik of nectarine en grill ze op de barbecue.
- Gaat je voorkeur uit naar banaan? Wikkel de banaan in aluminiumfolie en laat het 10 min garen.
- Serveer wanneer het stuk fruit nog warm is.
Meer ideetjes voor gegrild fruit.
3. Kies voor vis
- Kies voor vis in plaats van vlees. Draai de vis in aluminiumfolie met wat groenten en citroensap. Simpel en lekker!
- Heb je toch liever vlees? Kies dan voor de magere vleessoorten zoals kip, kalkoen, biefstuk of een varkenshaasje. Wrijf je vlees met een mengsel van kruiden in om het op een caloriearme manier op smaak te brengen.
4. Neem kleinere porties
- Neem niet al te grote porties.
- Legt de gastheer of -vrouw een groot stuk op de barbecue dat jij heel graag wil proberen? Vraag dan aan iemand of ze het stuk met je willen delen.
- Eet rustig en kauw goed. Zo merk je sneller of je voldaan bent en overeet je je niet.
5. Maak je sauzen zelf
Zo vermijd je veel onnodige suikers en vetten. Deze gezonde tzatziki is heerlijk verfrissend.
Gezonde tzatziki
Benodigdheden
- 500 g magere Griekse of Turkse yoghurt
- 6 teentjes knoflook
- 1 komkommer
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 1,5 eetlepel azijn
- Peper en zout
Bereiding
- Was de komkommer en rasp ze in een vergiet.
- Laat het 5 minuten uitlekken en druk het overige vocht eruit met je handen.
- Meng de yoghurt, de geperste knoflook en de komkommer in een kom.
- Voeg de olie en het azijn geleidelijk aan toe.
- Kruid af met peper en zout.
- Laat de tzatziki een uur in de frigo staan alvorens op te dienen.
Nog meer zelfgemaakte en gezondere varianten op klassieke sausjes.
6. Hou het fris én gezond
Hou je hoofd koel en wissel alcohol af met water dat op smaak is gebracht met stukjes fruit. Zo hou je het fris én gezond!
Met deze combinaties scoor je gegarandeerd tijdens je volgende barbecue:
- Watermeloen met munt
- Pompelmoes en rozemarijn of frambozen
- Blauwe bessen en aardbeien
Tip: snijd het fruit in stukjes voor een maximale smaakbeleving. Meer inspiratie vind je hier!
7. Een verfrissend dessert
Een barbecue wordt klassiek afgesloten met een lekker dessert. Een ideale keuze hiervoor zijn waterijsjes. Deze zijn niet alleen verfrissend in de warme zomermaanden maar bevatten ook nog eens minder suikers en vetten dan klassieke desserts.
Tip: maak ze samen met de kinderen voor een zomerse activiteit.
Waterijsjes (3 stuks)
Benodigdheden
- Een kop vers - of diepvriesfruit
- Een halve kop water
- IJsvormpjes
- Stokjes
- Een blender
Bereiding
- Snijd het fruit in stukjes en voeg samen met het water toe aan de blender.
- Blend tot een glad geheel.
- Vul de vormpjes met het mengsel en steek er de stokjes in.
- De ijsjes hebben 3 uur tijd nodig om te bevriezen.
- Indien gewenst kan je magere yoghurt toevoegen aan het geblende fruit voor een heerlijk yoghurtijsje.