Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Broertje of zusje op komst

Een nieuwe baby is voor jou en je partner een grote aanpassing, maar dit is minstens een even grote aanpassing voor je oudste kind. Wij zetten enkele tips op een rij om je oudste kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van een kleine broer of zus. 

Wanneer vertellen aan je kind?

Vertel het niet te snel. Wacht minstens tot er iets zichtbaar verandert aan je buik. 9 maanden zijn op die leeftijd nog een eeuwigheid. Vertel het dus niet te vroeg, anders duurt het veel te lang.

Betrek je zoon of dochter bij de zwangerschap

Zo gauw je kindje het weet kan je hem of haar actief betrekken bij de zwangerschap.  Laat echo’s zien, laat je kind mee babyspulletjes kiezen, laat het eens voelen als de baby stampt, neem je kind mee op kraambezoek bij een vriend of vriendin ... 

Je kan ook foto’s bovenhalen van je kindje als baby en vertellen over je vorige zwangerschap. Vertel dat je ook ongeduldig hebt moeten wachten, dat je buik minstens even dik was, dat je zo gelukkig was toen je oudste kindje geboren was ... 

Maak afspraken met je partner

Als je zelf nogal vermoeid bent, zal indien mogelijk je partner automatisch een deel van de zorgen overnemen. Dat is een goede voorbereiding op de komst van de baby want automatisch zal jouw partner meer met het oudste kind bezig zijn in de eerste maanden na de geboorte. Maar wissel ook voldoende af zodat je kind niet altijd naar dezelfde ouder gaat. Zo rem je ook de jaloezie een beetje af. 

In het ziekenhuis

Bereid je kindje voor op jouw verblijf in het ziekenhuis. Haal eventueel boekjes over ‘baby op komst’, daar staan vaak leuke afbeeldingen waarmee je kind kan zien hoe een ziekenhuiskamer er bijvoorbeeld uit ziet. Als je kindje gaat logeren bij een familielid, probeer dat dan op voorhand al een aantal keren uit, zodat je kindje hieraan gewend is.

Laat je zoon of dochter zeker op bezoek komen in de kraamkliniek. Probeer dat wel op een rustig moment te plannen. Geef hem of haar eerst alle aandacht en een dikke knuffel. Maak tijd om te luisteren naar de verhalen. Forceer de kennismaking met de baby niet. Laat hem of haar zelf ontdekken waar de baby ligt. Verwacht niet teveel van de reactie. Die kan eerder koel of zelfs negatief zijn, omdat je kind niet goed weet hoe die hierop moet reageren. Laat hem of haar wennen aan de nieuwe baby. Het gaat erom hoe je kinderen later met elkaar omgaan, niet hoe die eerste kennismaking verloopt. 

Met de baby naar huis

Terug thuis wordt het pas echt duidelijk wat een nieuwe baby betekent voor het gezinsleven. Ook je peuter of kleuter zal het merken. Laat je kindje helpen bij de verzorging van de baby, zo voelt die zich betrokken. 

Zorg voor persoonlijke momenten met je oudste kind. Blijf samen dingen doen, bijvoorbeeld wanneer de baby slaapt. Geef extra aandacht op die momenten wanneer het opnieuw even zoals vroeger met z’n drieën is. Je kan ook voordelen verbinden aan de oudste zijn: "Jij mag langer opblijven, want je bent al groot. Jij mag al met papa mee naar de winkel, baby blijft hier."

Momenten van frustratie en jaloezie zijn waarschijnlijk niet te vermijden. Ze kunnen ook geen kwaad. Het is goed om te leren dat niet alle aandacht altijd naar hem of haar kan gaan. Natuurlijk verschilt de reactie van kind tot kind, en misschien reageert je kind eerder opgetogen, maar helaas kan je deze reactie niet voorspellen. Een nieuwe baby is ook voor je oudste kind een grote aanpassing dus geef je kind ook tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.