Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Hoe maak je je kind sociaal vaardig?

Als ouder kan je je kind helpen om sociale vaardigheden aan te leren. Je begint hier best zo vroeg mogelijk mee zodat je kind al snel leert om positief om te gaan met zichzelf en anderen. 

Tip 1: Gebruik een open opvoedingsstijl

Consequent  zijn in het straffen en belonen hoort bij opvoeden. Alleen heeft een belonende aanpak een veel beter effect. Belonen staat niet gelijk met verwennen. Belonen betekent dat je je kind aanmoedigt wanneer hij of zij iets goed doet. Heb aandacht voor de inspanningen van je kind en niet enkel het resultaat. Blijf geduldig en rustig wanneer je kind iets verkeerds doet. En maak duidelijk met woorden en gebaren dat je je van je kind houdt. 

Deze open opvoedingsstijl werpt veel vruchten af. Je kind toont makkelijker zijn emoties en zo vergaart je kind sociale vaardigheden in de omgang met problemen. 

Tip 2: Geef niet altijd advies

Wanneer je kind met een probleem zit wil je het graag zo snel mogelijk oplossen. Je geeft advies aan je kind of neemt het heft in eigen handen. Toch kan het nuttig zijn om je kind het probleem zélf te laten oplossen. Probeer om niet meteen advies te geven, maar laat je kind zelf nadenken over mogelijke oplossingen voor bijvoorbeeld een ruzie. Luister naar je kind en stel gerichte vragen zodat je kind zelf een goede oplossing vindt. Probeer ook geen partij te trekken maar duidelijk te maken dat het vriendje of de juf/meester ook gevoelens heeft. 

Tip 3: Stimuleer contact met andere kinderen

Laat je kind ook buiten school spelen met andere kinderen. Stimuleer je kind om met andere kindjes te spelen in bijvoorbeeld de speeltuin of organiseer een speelafspraakje met een kindje dat hij/zij niet goed kent. Zo kan je zoon of dochter sociale vaardigheden oefenen buiten school. 

Tip 4: Leer je kind overleggen 

Jonge kinderen kunnen vaak bazig zijn. Ze hebben hun willetje en willen dit graag ook doordrijven. Daarom is het belangrijk dat je je kind leert overleggen en onderhandelen. Je kan dit stimuleren door zelf het goede voorbeeld te geven en af en toe te onderhandelen met je kind. Bijvoorbeeld bij het kiezen van kleren of wat jullie eten die avond. Zo laat je zien dat overleggen nuttig is en dat er zo bijna altijd wel een oplossing kan gevonden worden waar iedereen blij mee is.