De Irakese verpleegkundige Mohammed Alchaderchi (33) nam afscheid van zijn thuisland om in België een opleidingstraject als verzorgende en zorgkundige te starten. Maar wat leer je nu precies als verzorgende? Welke vakken krijg je en kan je de theorie meteen omzetten in de praktijk? Wij liepen een dag mee en gingen op verkenning in zijn leslokaal.
In het 1ste deel van zijn dagboek las je hoe Mohammed bij ons een nieuwe start nam.
Mohammed volgt zijn opleiding tot verzorgende en zorgkundige in Sint-Niklaas. “Tijdens het opleidingstraject van 1 jaar doe je heel veel praktijkervaring op tijdens stages”, vertelt Mohammed. “Maar voor je effectief de handen uit de mouwen steekt, krijg je eerst gedurende 3 maanden een grote brok theorie. Na de theorie volgt een examen om te kijken of je klaar bent voor je stage.”
“Bij ons in Sint-Niklaas liepen de lessen van 9 tot 16.30 uur, met tussendoor een middagpauze en kortere pauzes. Dat was behoorlijk intensief, zeker de eerste 2 weken. Ik gooide me erin ... en bleef gelukkig drijven. Vooral begrijpen wat er verteld werd, kostte me veel energie. Ook al had ik vooraf al stevig Nederlands gestudeerd. Veel van mijn klasgenoten spreken bovendien in een sappig dialect, waardoor ik soms helemaal het noorden kwijtraakte”, blikt Mohammed met een glimlach terug.
Geen eenrichtingsverkeer
“De theorielessen die je volgt om verzorgende te worden, zijn aardig gevuld. Maar als je denkt dat je 8 uur op een stoel moet zitten en enkel luisteren en noteren, dan heb je het mis. Je krijgt veel kansen om de theorie in de praktijk om te zetten. Er is allerlei materiaal aanwezig in de leslokalen, zoals bedden en rolstoelen. De theorielessen zijn ook geen eenrichtingsverkeer: er is interactie met de docenten. En natuurlijk ook onder de studenten”, knipoogt Mohammed.
4 op een rij
“Er zijn heel wat modules die je moet volgen. De 4 grootste modules zijn: zorg voor een goed functionerend lichaam (lichaamsverzorging, kennis van lichaamsfuncties …), zorg voor woon- en leefklimaat (dieetleer en koken, zorg voor textiel, zorg voor onderhoud … ), werken in de zorgsector (wetgeving, rechten en plichten van de verzorgende …) en omgangskunde (ontwikkelingspsychologie, communicatie ..)”, vertelt Mohammed.
“Omgangskunde vind ik belangrijk. Onze job bestaat er niet alleen in om schoon te maken, te koken en mensen te wassen. Je maakt ook sociaal het verschil voor veel mensen. De eenzaamheid doorbreken, iemand aandacht geven en zich goed doen voelen: dat zijn ook zaken die belangrijk zijn.”
Mohammed zat in een klas met 17 studenten en kreeg les van verschillende docenten. “Hoewel de taal in het begin soms een barrière was, kon ik al snel vrienden maken in de klasgroep. Als ik iets niet begreep, hielpen ze me om de theorie - soms letterlijk - met handen en voeten uit te leggen. En dankzij hen heb ik ook mijn Nederlands (en ondertussen ook mijn dialect) bijgeschaafd. Hopelijk zie ik ze in de toekomst terug als collega!”
Volgende keer: tussen de studieboeken met Mohammed
Voor je naar huis mag met het diploma van verzorgende of zorgkundige, volgt er op het einde van het studiejaar eerst een groot examen. Hoe hard moet je blokken? En hoe zien de examens er eigenlijk uit?