Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Dagboek van een verzorgende (3): examenkoorts

"Hoewel ik over mijn woorden struikelde, kreeg ik de boodschap precies toch juist overgebracht."

Mohammed Alchaderchi (33) vluchtte in 2015 weg uit Irak. In België startte hij een opleidingstraject als verzorgende en zorgkundige. Maar hoe stevig moet je daarvoor eigenlijk studeren? Welke vakken zijn gemakkelijk, en welke zijn best pittig? Na zijn laatste examen belden we nog even bij hem aan voor een extra verhoor ... 

In het 1ste deel las je hoe Mohammed bij ons een nieuwe start nam, en in het 2de deel wat hij leert tijdens de opleiding verzorgende. Na 4 tussentijdse schriftelijke examens in december, was het in juli tijd voor het ‘echte werk’. Maanden praktijkervaring, een stapeltje cursussen en vooral veel doorzetting: daar moest Mohammed het mee doen om te slagen voor zijn examens. En of dat lukte! 

De 1ste keer

“In juli legde ik eerst praktijkexamens af, onder meer een verzorgingsproef en een proef achter het fornuis. Daarna volgden 4 mondelinge examens: zorg voor een goed functionerend lichaam (lichaamsverzorging, kennis van lichaamsfuncties …), zorg voor woon- en leefklimaat (dieetleer en koken, zorg voor textiel, zorg voor onderhoud …), werken in de zorgsector (wetgeving, rechten en plichten van de verzorgende …) en omgangskunde (ontwikkelingspsychologie, communicatie ...)."

"Het was een bijzondere ervaring, want het waren mijn allereerste mondelinge examens ooit”, blikt Mohammed terug. “In Irak bestaat het concept van een mondeling examen niet. Daar heb je enkel schriftelijke examens en praktische proeven. Mijn klasgenoten wisten wat ze konden verwachten, maar voor mij was het net wat spannender, denk ik. Zeker omdat ik nog niet zo vlot Nederlands spreek. Maar hoewel ik af en toe over mijn woorden struikelde, kreeg ik de boodschap precies toch juist overgebracht”, lacht hij.

Verzorgende Mohammed zit achter de computer

Structuur en stoom afblazen

Ook omdat Mohammed nog volop Nederlands bijleert, studeerde hij veel en hard. Niet alleen in de aanloop naar de examens, maar eigenlijk door het hele schooljaar. “Elke dag zat ik ongeveer 2 tot 3 uur met mijn neus in de taal- en lesboeken. Ik heb mijn studies zo gestructureerd mogelijk aangepakt: elke dag netjes volgens een schema. Om wat stoom af te blazen ging ik tussendoor sporten.”

Mama heeft altijd gelijk

“Ik ben van nature een positieve denker. Ik wist dat ik stevig had gestudeerd en ik geloofde erin. ‘Doe je best en de beloning volgt’, zegt mijn moeder altijd. Dus ik was er relatief gerust in. En toen ik de resultaten kreeg, bleek dat mijn moeder weer eens gelijk had”, lacht hij. Voor 2 examens ging zijn bloeddruk nochtans de hoogte in: het examen over werken in de zorgsector en het examen omgangskunde. “Voor die vakken voelde ik me wat onzeker, want wat als ik over een van die 2 struikelde en zo helemaal niet slaagde?”

Tijdens de examens vond hij niet alleen steun bij familie en vrienden, maar ook bij zijn klasgenoten die ondertussen een steeds hechtere groep vormen. “Ik heb veel respect voor hen. Ze hebben me het afgelopen jaar bijzonder goed geholpen, net als de leerkrachten trouwens. Als ik terugblik, ben ik heel tevreden dat ik deze opleiding startte, ook al is het vaak intensief geweest!”

Volgende keer: op stage met Mohammed

Tijdens de opleiding verzorgende of zorgkundige doe je ook heel veel praktijkervaring op. Welke stages zijn er zoal? En wat mag je allemaal doen tijdens zo’n stage?

Ontdek het in deel 4 van Mohammeds dagboek.