Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Dagboek van een verzorgende (4): op stage

"Sociaal contact is de rode draad in de thuiszorg."

Onder de dreiging van IS vluchtte Mohammed Alchaderchi (33) weg uit Irak. België werd zijn nieuwe thuis. Hier startte hij een opleiding tot verzorgende en zorgkundige: een afwisselend traject waarbij je na enkele maanden al op stage mag gaan. Kijk even mee over Mohammeds schouders om te zien hoe dat verliep.

In het 1ste deel las je hoe Mohammed bij ons een nieuwe start nam.In het 2de deel ontdekte je wat hij leerde tijdens de opleiding verzorgende.En in het 3de deel zag je hoe hij de examens beleefde. “Als je geslaagd bent voor de 1ste schriftelijke examens, mag je de praktijk induiken. Ik keek met veel spanning uit naar die 1ste stage. Mijn handen jeukten”, glimlacht Mohammed.

2 stages

In de opleiding zijn er 2 grote stageperiodes. “Tijdens elke periode heb je 4 dagen stage en 1 lesdag. De ene helft van onze groep startte in de thuiszorg, de andere helft in een rust- en verzorgingstehuis (RVT). Na ongeveer 3 maanden mochten we ruilen”, vertelt Mohammed. “De stage in de thuiszorg wordt zoveel mogelijk georganiseerd in je eigen regio. Elke dag begin je om 8 uur en trek je ten laatste de deur achter je dicht om 15 of 16 uur.”

Verzorgende Mohammed biedt oudere vrouw zijn arm aan

Sociaal contact

“In de thuiszorg is geen enkele dag hetzelfde. Je verplaatst je van de ene naar de andere klant. En elke klant heeft z’n eigen verhaal, uitdagingen en behoeften. Boodschappen doen, koken, strijken, helpen bij administratie, wat schoonmaken … het kan erg variëren. Maar de rode draad blijft wel het sociale contact. Tussendoor tijd maken voor een praatje: dat zit er standaard bij.”

“De eerste 2 weken loop je mee met de vaste collega’s. Zodra het vertrouwen er is, mag je alleen aan het werk. Tijdens de stage volgt een sectorverantwoordelijke en een collega-mentor je op. Tijdens de lesdagen komt de stagebegeleider vanuit de opleiding geregeld langs om te horen hoe het gaat", vervolgt hij. "De meeste cursisten hebben een eigen wagen waarmee ze van de ene naar de andere klant rijden. Anderen lopen stage in een stadscentrum, zodat ze zich makkelijk met de fiets, het openbaar vervoer of te voet kunnen verplaatsen.”

Shiften

Voor de stages in de RVT's, mag elke cursist 2 keuzes doorgeven. “De aanvraag hoef je zelf niet te doen. Maar zodra de goedkeuring er is, sta je wel zelf verder in voor de communicatie”, zegt Mohammed.

“In een RVT werk je op een volledig andere manier, in shiften. Behalve dagdiensten, betekent dit ook ’s morgens vroeg of in de namiddag beginnen. Nachtdiensten heb je niet. In een RVT sta je op een vaste dienst met vaste bewoners. De samenwerking met de collega’s is hier nauwer en er is iets meer routine dan in de thuiszorg”, vergelijkt hij.

Verzorgende Mohammed leunt op de tafel

Voorsprong

In het RVT mocht hij al na 2 dagen zelfstandig aan de slag. “In Irak was ik verpleegkundige en dus begon ik met wat voorsprong. Tijdens deze stage was en verzorg je bewoners, help je bij de maaltijden, maak je bedden op, enzovoort", stipt Mohammed aan. "Hier komt de stagebegeleider minstens 1 keer een voormiddag meewerken op de stageplaats. Hem of haar zie je uiteraard ook regelmatig op de lesdagen."

Zelf volgt Mohammed nog een vervolgopleiding tot zorgkundige. “Hierbij leer je extra zorgkundige handelingen (meten van de parameters, stomazorg, ondersteuning bij medicatie …). Deze opleiding duurt een maand, waarvan de helft bestaat uit een stage. Die vindt plaats in hetzelfde RVT en op de dienst waar je eerder stage liep.”

Volgende keer: op jacht naar een job

Eenmaal het diploma op zak kan je als verzorgende écht aan de slag. Maar welke mogelijkheden zijn er zoal? Hoe groot is de vraag naar zorgkundigen? En hoe snel vindt Mohammed zijn job?

Ontdek het in deel 5 van Mohammeds dagboek.