Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Dagboek van een verzorgende (5): op zoek naar een job

"De meesten hebben al tijdens hun opleiding zicht op een baan."

Een opleiding volgen tot verzorgende en zorgkundige? Dan ben je zeker van een afwisselend traject met veel praktijkervaring. Maar wat als je eenmaal je bekwaamheidsattest op zak hebt? Vind je makkelijk een job? Kijk even mee over Mohammeds schouder om te zien hoe dat verliep.

Mohammed Alchaderchi (33) vluchtte enkele jaren geleden uit Irak weg. In het 1ste deel las je hoe Mohammed bij ons een nieuwe start nam.In het 2de deel ontdekte je wat hij leerde tijdens de opleiding verzorgende.In het 3de deel zag je hoe hij de examens beleefde.En in het 4de deel vertelde hij waar hij stage volgde en hoe hij praktijkervaring opdeed.

Bekwaamheidsattest: check!

Minder dan een jaar nadat hij voor het eerst het klaslokaal binnenstapte, wandelde Mohammed naar buiten met een bekwaamheidsattest Verzorgende onder de arm. Geslaagd over de hele lijn. “Het was een mooi en intens jaar. De schoolbanken, de stages, het fijne contact met de andere studenten en docenten, het Nederlands dat ik steeds beter onder de knie kreeg …”, blikt Mohammed terug.

Omdat zijn honger nog niet helemaal gestild was, volgde hij nog – met succes – een extra opleiding tot zorgkundige. “Hier leerde ik extra zorgkundige handelingen (meten van de parameters, stomazorg, ondersteuning bij medicatie …)”, vertelt hij. Zijn bekwaamheidsattesten kon hij dus afvinken. Dan begon de volgende klus: werk vinden.

Jobs, jobs, jobs

“Dat ging meer dan vlot”, glimlacht Mohammed. “Al tijdens mijn stageperiode kreeg ik spontaan een job aangeboden op mijn stageplek. Omdat de vraag naar verzorgenden en zorgkundigen hoog is, kon ik uiteindelijk zelfs op verschillende plaatsen aan de slag. Uiteindelijk tekende ik een arbeidscontract bij een woonzorgcentrum in Sint-Niklaas. Die plek voelde voor mij het beste aan. Na enkele testen (‘wat zou je doen in situatie X en situatie Y?’) en een gesprek mocht ik mijn handtekening zetten.”

Eenmaal je de opleiding volbracht hebt, is de jobzekerheid groot. Verzorgende en zorgkundige zijn knelpuntberoepen. Dat betekent dat er een grote vraag is naar mensen met deze opleiding. De meeste studenten hebben zelfs al tijdens hun studies zicht op een baan.

Mohammed koos voor een job in een woonzorgcentrum, maar ook in de thuiszorg is er veel vraag. Ouderen en andere zorgbehoevenden willen veel langer thuis, in hun vertrouwde omgeving, blijven wonen. Met een job in de thuiszorg ben je zeker van gevarieerd werk, waarbij je vaak een unieke band opbouwt met je cliënten.

Verzorgende Mohammed praat met een man in een witte jas

Solliciteren

“Tijdens de opleiding word je niet alleen klaargestoomd voor de job, maar krijg je ook sollicitatietraining”, vervolgt Mohammed. “Zo’n training duurt een hele dag. Je leert een motivatiebrief en cv opstellen. Bijvoorbeeld aan de hand van een interessante vacature. Of met een spontane sollicitatiebrief. Als de studenten dat willen, kunnen ze hun spontane sollicitatiebrief ook afgeven aan de dienst Selectie van Thuishulp. Die dienst kan dan voor jou kijken of er geschikte vacatures zijn.”

“Tijdens onze sollicitatie-opleiding was ook de selectieverantwoordelijke van Thuishulp aanwezig. Zij legde uit hoe ze kandidaten selecteert, waar ze op let tijdens sollicitaties, enzovoort. Op die manier kregen we heel wat tips en tricks”, benadrukt Mohamed. “En als je achteraf twijfelt of met vragen zit over een job, kan je natuurlijk altijd terecht bij de lesgevers.”