Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Dylan heeft hiv, maar geeft het virus niet door

"Ik hoef niet banger te zijn voor griep dan iemand anders"

Net voor zijn 18de raakte Dylan (25) besmet met hiv na seksueel contact met een hiv-positieve partner. Dankzij de juiste medicatie en behandeling is het virus zodanig onder controle dat het niet zichtbaar is in zijn bloed. En is het dus ook niet overdraagbaar. “In mijn dagelijkse leven merk ik er eigenlijk weinig van.”

“Ik had een relatie, toen ik plots roddels hoorde rondgaan dat ik hiv had. Pas weken nadat ik me liet testen, zei mijn vriend dat hij al langer wist dat hij drager was van het virus …”, vertelt Dylan.

Hoe corona herinnering opriep

“Toen bleek dat ik ook besmet was, viel de wereld op mijn hoofd. Je weet niet wat te voelen. Ik wist niet wie me zou steunen, wie het zou begrijpen.”

De beginperiode van de coronacrisis riep veel herinneringen op. “Net voor de lockdown raakte iemand op het werk besmet met corona. Het nieuws ging rond als een lopend vuurtje. Gefezel achter de rug. Ik voelde plots weer de angst en kwaadheid die ik jaren eerder voelde toen er over mij gepraat werd”, zegt hij.

Immuunsysteem is goed

“Mijn behandeling is intussen goed afgestemd. Ik begon met slechts 1 hiv-remmer per dag. Ik stond een tijdje op 3 pillen, nu zijn het er 2. Ziek ben ik dus niet hé. Alleen als de medicatie wordt aangepast, heb ik last van bijwerkingen, zoals slapeloosheid, buikklachten …”

“En ja, als ik een verkoudheid oploop, zal die iets langer duren dan bij een doorsnee twintiger. Maar ik hoef niet banger te zijn voor griep dan iemand anders, mijn immuunsysteem is goed genoeg. Enkel een longonsteking zou gevaarlijk kunnen zijn”, weet Dylan.

“Ik moet áltijd mijn medicatie op zak hebben. 1 dag overslaan kan niet”

Elke dag hiv-medicatie

Hiv herinnert je er elke dag wel even aan dat het er nog ‘is’. “Ik paste mijn studies en jobkeuze aan. Ik werkte ’s nachts in een bakkerij, maar de dokters raden nachtwerk af. Het zou te lastig zijn voor mijn lichaam om zich aan te passen.”

“Ik moet natuurlijk áltijd mijn medicatie op zak hebben. 1 dag overslaan kan echt niet. En ik moet de pillen elke dag op hetzelfde moment innemen. De ene dag om 12 uur en de andere om 23u? Da’s niet mogelijk.”

“Ik zette mijn hiv-status op mijn datingprofiel. Geen ongemakkelijk gesprek op de 1ste date”

Niet zichtbaar is niet overdraagbaar

Bij Dylan is het virus ondetecteerbaar. Hij kan het niet doorgeven. “Toch vrij ik liever mét een condoom. Stel dat … Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik iemand besmet”, schudt Dylan het hoofd.

“Ik zette mijn hiv-status trouwens ook op mijn datingprofiel. Wil iemand daardoor geen contact met mij, dan is dat zo. En geen ongemakkelijk gesprek op de 1ste date.”

Open over hiv sinds PrEP

En de reacties van mensen? “Sinds de komst van PrEP-medicatie wordt er opener over hiv gepraat, zeker in de homogemeenschap. Voordien hoorde je meer dan eens ‘daar is de deur!’, als je vertelde dat je hiv had.”

“Vrienden? Ik heb er indertijd 2 overgehouden. Via Sensoa kwam ik in contact met lotgenoten en ‘Positief contact’ (chatten met mensen met hiv). Dan leer je wel nieuwe vrienden kennen.”