Gerd (66) ging drie jaar geleden, vlak voor de coronapandemie, in pensioen. Nu doet ze veel vrijwilligerswerk, waaronder ook bij Solidaris. Als belvrijwilliger informeert ze over de verhoogde tegemoetkoming, de voordelen én helpt ze bij het inboeken van een afspraak. Haar sociale achtergrond helpt Gerd sterk bij dit vrijwilligerswerk.
Kan je meer over jezelf vertellen?
“Zelf ben ik maatschappelijk werker van opleiding. Ik startte mijn carrière bij Solidaris in 1975. Ik ging toen aan de slag bij de Dienst Maatschappelijk Werk. In 2005 ging ik werken voor het CAW Antwerpen waar ik een tijdje woonbegeleiding deed, en een tijdje budgetbeheer. Niet lang nadat ik in pensioen ging, brak de coronacrisis uit. Ik heb me toen vrijwillig ingezet als contacttracer.
Wanneer de coronapandemie een beetje was gaan liggen, stuitte ik op de oproep naar belvrijwilligers verhoogde tegemoetkoming. Overtuigd van het belang om mensen te informeren over hun rechten meldde ik me aan. Door mijn achtergrond, had ik er vertrouwen in dat ik de mensen goed zou kunnen helpen.”
Wat doe je precies als belvrijwilliger?
"Ik bel ongeveer een uur per week mensen op die misschien in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming. Heel wat mensen krijgen de tegemoetkoming automatisch toegekend, deze personen bellen we uiteraard niet. Er zijn echter ook veel mensen die er wel recht op hebben, maar eerst een inkomensonderzoek moeten laten doen. Ik vertel hen dan over de voorwaarden, voordelen en hoe ze eventueel een aanvraag kunnen doen. Het voordeel is dat ik voor de mensen die de verhoogde tegemoetkoming willen aanvragen meteen een afspraak kan maken in één van de kantoren.
Vaak krijg ik ook andere vragen, of merk je dat de mensen graag een babbeltje doen. Dat doe ik dan ook. Meestal kan ik ongeveer 10 telefoontjes op een uur doen. Al duurt het bij anderstalige mensen soms eens wat langer. Ik merk dat die groep vaak minder goed geïnformeerd is over hun rechten. Het mooie is dat wij als vrijwilliger die personen extra goed kunnen verder helpen door ruim de tijd te nemen alle details op maat toe te lichten."
Ben je tevreden over de ondersteuning die je krijgt?
"Heel tevreden. Ik krijg voldoende uitleg en opleiding, kan vragen stellen en wanneer ik iets doorgeef aan een professionele werkkracht krijg ik achteraf ook een terugkoppeling van wat er met de vraag is gebeurd. Dat is heel fijn."
Wat zijn voor jou de voornaamste redenen om belvrijwilliger te zijn?
"In eerste instantie natuurlijk het feit dat ik ervan overtuigd ben dat iedereen recht heeft om geïnformeerd te worden. Daarnaast kan ik het van thuis uit doen en op mijn eigen tempo. Ik vind het ook wel handig dat de gesprekken telefonisch verlopen. omdat er dan een zekere afstand is tussen de persoon die je informeert en jezelf. Ik vind het gemakkelijker om zo mijn grenzen af te bakenen. Ik merk echt dat de mensen het aangenaam vinden als ik bel en dat ze geholpen worden. Dat geeft ook een fijn gevoel!"