Gezondheidszorg gaat elke dag vooruit. Onze wereld wordt alsmaar digitaler en de geneeskunde volgt. Ontdek 6 slimme gezondheidstoepassingen die vandaag niet langer sciencefiction zijn.
Gezondheidszorg zonder ziek worden
Koen Kas (54) is dokter (moleculair oncoloog) en de oprichter van Healthskouts, dat zorginstellingen inspireert met de allernieuwste AI-ontwikkelingen. Hij droomt luidop van een wereld waarin we niet meer ziek worden.
Is dat wel mogelijk? “Zeker. Als dokters vroeg genoeg signalen oppikken die erop wijzen dat iemand ziek zal worden, kunnen ze op tijd ingrijpen. Nog vóór er klachten opduiken. En nog voor iemand ziek wordt dus”, zegt gezondheidsfuturoloog Kas.
Neen, hij loopt niet met zijn hoofd in de wolken. Om te bereiken wat hij beschrijft, zijn er vandaag al heel wat bouwstenen aanwezig in de gezondheidszorg. En er zit nog veel meer aan te komen.
Zo ziet innovatie in de gezondheidszorg eruit
Samen met Koen Kas pikken we er enkele interessante vernieuwingen op gezondheidsvlak uit.
1. Suki
Hallo Siri? Neen, hallo Suki! Het is een toestel waarmee de dokter het gesprek tijdens een consultatie opneemt en meteen al je data verwerkt in je dossier. Opnemen kunnen we al veel langer. Maar het feit dat je gegevens meteen worden opgenomen en bij je dossier gevoegd, is een groot pluspunt. Het geeft je dokter meer tijd en meer juiste informatie.
“Het resultaat? Je dokter hoeft niet meer te typen of schrijven terwijl hij of zij met je praat. En heeft zo dus meer tijd om echt met je bezig te zijn en naar je te luisteren. Een menselijkere dokter, dankzij digitale technologie”, zegt Koen Kas.
“Er bestaan smartwatches die aan de hand van je polsbeweging zien of je gewone koffie, een espresso of thee drinkt”
2. Smartwatch
Je ziet steeds meer mensen rondlopen met een wearable, een draagbare toepassing, zoals een smartwatch of elektronische armband. Zo’n toestel registreert en verstuurt constant gegevens over je gezondheid. Hiermee kunnen dokters heel wat!
“Wist je dat er intussen smartwatches bestaan die opmerken of je gewone koffie, een espresso of thee drinkt? Gewoon door te kijken naar je polsbeweging. Die toepassing kan in de toekomst een groot verschil maken voor bijvoorbeeld diabetespatiënten, omdat dokters zullen kunnen zien wat ze eten en drinken. Zo kunnen ze een dieet veel beter opvolgen en aanpassen indien nodig”, weet Kas.
3. ‘Telegezondheid’
Telewerken kennen we intussen allemaal. Maar ook dokters kunnen je gezondheid en/of ziekte vanop afstand opvolgen. En zelfs zonder pleister op je lichaam die vanalles meet. Ja, ook zonder een wearable die gegevens doorstuurt. Vandaag bestaat er al contactlozemonitoring. Je hoeft er zelf niets voor te doen, enkel een apparaatje in je omgeving zetten.
Een contactvrij toestel dat je gewoon op een tafelvlak in huis zet bijvoorbeeld. Het meet je hartslag en ademhaling. Die gegevens gaan rechtstreeks naar je dokter, die je gezondheid zo perfect in de gaten houdt vanop afstand en ingrijpt wanneer nodig. Deze technologie kan zeker in de ouderenzorg een groot verschil maken: dokters kunnen veel sneller de juiste behandelingen bepalen als ze zien dat iemands waarden afwijken. Of zelfs preventief ingrijpen, omdat bepaalde klachten er nog niet zijn, maar zich wel al aankondigen.
4. Compenserende lepel
“Een parkinsonpatiënt durft vaak niet meer uiteten te gaan. Door het stigma. Er bestaan vandaag lepels die een trilling compenseren. Je geneest daarmee parkinson niet, maar je haalt de drempel weg”, vertelt Kas.
Hulpmiddelen die onze levenskwaliteit verbeteren, zijn even belangrijk. Maar er is meer. “Er bestaat ook spraaktechnologie waarmee je parkinson kan opsporen voor de ziekte zich uit. Want 2 jaar voor je gaat trillen, spreek je je klinkers anders uit. Zo kan je als dokter dus al oplossingen zoeken en behandelingen voorschrijven om de ziekte in een vroeg stadium al aan te pakken. Veel meer levenskwaliteit voor de patiënt dus!”
5. Voorspellende armband
Koen Kas’ moeder draagt een armbandje. Niet zomaar een juweel, wel een bandje dat de tijd meet die ze nodig heeft om van de slaapkamer naar de badkamer, en van de badkamer naar de woonkamer te gaan.
Waarom is dat interessant? “Een van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere mensen is acuut hartfalen. Dan stapelt vocht zich op in de longen en word je kortademig. Als je kortademig wordt, heb je meer tijd nodig om van de ene plaats naar de andere te gaan”, legt hij uit.
“Met thermografie kan je bepalen of iemand koorts heeft, maar het kan ook kleine veranderingen in de borst vaststellen bijvoorbeeld”
6. Thermografie
Thermografie is een contactloze meetmethode die je lichaamstemperatuur in kaart brengt. Een warmtecamera laat met infraroodopnames temperatuurverschillen in de huid zien. Wie vaak op een luchthaven komt, heeft misschien al kennis gemaakt met deze technologie. Met thermografie kan je ook bepalen of iemand koorts heeft en mogelijk besmet is met een virus.
Maar er zijn nog heel wat andere medische toepassingen waarin deze techniek wordt gebruikt. “Het is bijvoorbeeld een vrouwvriendelijke en pijnloze opvolger van de mammografie (röntgenfoto’s van de borsten). Met thermografie kunnen dokters kleine veranderingen in de borst vaststellen die kunnen wijzen op een tumor. Veranderingen die in een vroeg stadium nog niet te zien zijn op een mammogram of echo”, benadrukt Kas.
Nog inspiratie?
“Er bestaan nu zo’n 215 goedgekeurde digitale tools. Zo’n 60 % is bedoeld voor de arts en 40 % voor de patiënt. Op www.digitalhealth.be vind je een volledige lijst met apps en toepassingen”, besluit Koen Kas.