September 2017, Rita’s 1ste onderzoek. De diagnose: borstkanker. Na een hobbelparcours met 8 operaties – “de 1ste liep al mis” – gaat het opnieuw de goede richting uit. Ze is weer fit en energiek. Maar aan haar behandeling en borstreconstructie hangt een prijskaartje.
Hoe wordt de kostprijs bepaald?
Naast medicijnen en materiaal worden vooral erelonen aangerekend. Die betaalt je ziekenfonds grotendeels terug, jij betaalt wel het remgeld. De supplementen worden niet terugbetaald. Omdat Rita op een eenpersoonskamer lag, liepen de supplementen op tot bijna 11 000 euro. “Ik had niet gedacht dat het zo duur zou zijn”, vertelt ze.
“De kankerdiagnose is al zo’n shock, maar dan begint de loodzware behandeling. Ik heb zoveel pijn gehad dat ik flauwviel. En door een infectie ging ik vaker onder het mes dan voorzien.” Rita had een borstreconstructie met eigen weefsel. Een dure ingreep. “Een urenlange operatie met een anesthesist en verschillende chirurgen, dat telt door.”
3 tips om je rekening te drukken
1. Kies een tweepersoonskamer, dan zijn supplementen verboden.
2. Neem een hospitalisatieverzekering, vóór ooit een diagnose valt. Die betaalt remgelden en soms ook je supplementen terug. Met onze hospitalisatieverzekering KliniPlanPlus had Rita een tussenkomst van 12 856,75 euro gekregen en had ze zelf maar 303,58 euro moeten betalen.
3. Kies je een borstreconstructie met eigen weefsel (methode DIEP-flap)? Ga naar een ziekenhuis dat de afgesproken tarieven respecteert. Bekijk hier de lijst van ziekenhuizen.