Waarom startte je met vrijwilligerswerk en wat doe je?
“Toen ik 10 jaar geleden de diagnose kreeg van multiple sclerose en moest stoppen met werken wou ik, ondanks mijn beperking, wel nog iets betekenen voor de maatschappij. De kunst is om ondanks je beperkingen je kwaliteiten in te zetten voor je medemens. Ik richtte de Dito-afdeling ‘De Silvertoppers’ op: een groep van en voor personen met een beperking waarin we activiteiten en ontmoetingen organiseren.“
“Eerst gingen we met 10 tot 15 mensen enkele keren per week naar het theater of een musical te gaan. Daarnaast organiseren we ook reizen voor onze groep, zo gingen we bijvoorbeeld samen naar Spanje. We legden ook een petanquebaan aan in onze gemeenschappelijke tuin en zorgden er zo voor dat De Silvertoppers samen kunnen spelen met buurtbewoners. Intussen is er voor mezelf fysiek minder mogelijk. Ik richt me meer op mijn eigen buurt en plan het in op mijn tempo.”
“Tijdens de 1ste lockdown organiseerde ik hier in de serviceflat zinvolle dagbestedingen. Tot en met september 2020 vormden we met de assistentiewoningen een bubbel.We schreven samen een boek rond alles dat met corona te maken heeft en met de kinderen uit de buurt organiseerden we een tentoonstelling. Daar kwam, toen het kon, veel volk op af en was heel fijn om te maken omdat iedereen deed wat hij of zij kon.”
“Ik maak ook deel uit van de Voorleesbende, een project van Dito. De Voorleesbende is een groep (jong)volwassenen met een handicap of chronische ziekte en vooral een passie voor lezen. Tijdens niet-coronatijden gaan we met een groep voorlezers langs bij scholen of andere plekken om voor te lezen aan kinderen tussen 3 en 12 jaar.”
Ik vertel graag het verhaal over Opa Toetoet, een opa die avonturen beleeft met zijn familie, maar ook multiple sclerose krijgt. Aan de hand van dit verhaal maak ik ruimte om vragen te stellen.”
“Kinderen krijgen ook een blaadje mee met de verschillende beperkingen om met mama en papa in te kleuren En hen zo aan te tonen dat dat dit gewone mensen zijn zoals jij en ik. Ik werk op maat van de kinderen, maar ik wil wel altijd meegeven dat je zorgzaam moet zijn voor anderen en dat het niet erg is om ‘zwak te zijn.”
Wat is het mooiste dat je al als vrijwilliger hebt meegemaakt?
“Tijdens de feestdagen zijn we naar een herstelcentrum geweest. Een van de andere gasten kwam iedere dag kijken naar wat ik aan het schilderen was. Op een dag vroeg ze me om een portret te maken voor op haar doodskist. Ze vertelde mij ook veel over haar leven, zodat ik wat meer achtergrondinformatie had en er een persoonlijk verhaal van kon maken. Ik werkte het schilderij daar af. In ruil voor het schilderij kreeg ik een gedicht. Dat ik dit kan doen voor iemand anders vind ik fantastisch.”
Welke plaats heeft vrijwilligerswerk in jouw leven?
“Ik kan vrijwilligerswerk doen door de assistentie die ik krijg. Ondertussen kunnen de assistenten al bijna de helft van mijn administratie overnemen of mij daarin bijstaan. Daardoor komt er voor mij tijd en energie vrij voor mijn projecten. Ik zou alles zelf kunnen doen maar dan kan ik niet meer genieten van het leven. En als ik dat niet meer kan dan kies ik voor euthanasie. Ik heb 8 jaar geleden een zelfmoordpoging ondernomen. Ik ben er bovenop gekomen met behulp van de psychiatrie.Door te focussen op positieve dingen, probeer ik te overleven. Ik heb over mijn hele lichaam op elk moment pijn. Als ik een hele dag de verplichte administratie moet doen dan ligt mijn focus op de pijn. Maar als ik een meerwaarde kan betekenen in de maatschappij dan focus ik mij daarop. Door de ondersteuning die ik krijg ben ik niet verplicht om deel te nemen aan de dagelijkse sleur en zo is er ruimte om dingen te doen die leuk zijn. Bijvoorbeeld om te schilderen, om creatief te zijn, om toneelstukken te schrijven en om rollenspellen te spelen op scholen, waardoor taboes of problematieken daar bespreekbaar worden gemaakt.”
Welke boodschap heb je voor mensen die eraan denken om vrijwilligerswerk te doen?
“Vrijwilligerswerk doe je voor iemand anders. Je moet de balans zoeken tussen wat jij wil en wat die persoon wil. Dan pas werkt dit en is er een klik! Als je individueel vrijwilligerswerk doet, kies dan voor open communicatie, ga op zoek naar waar die persoon nood aan heeft, naar het levensverhaal van die persoon, Naar wat die nog wil…”