Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Scenarist Leander Verdievel maakt tv-reeks over vruchtbaarheidsproblemen: “‘De Club’ is een pleidooi voor meer openheid”

"Op de fertiliteitsafdeling behoor je tot een club van mensen waartoe niemand wil behoren"

Leander Verdievel is scenarist-schrijver van de bekende televisiereeks ‘Gevoel Voor Tumor’, over een geneeskundestudent die kanker krijgt. Zijn laatste reeks ‘De Club’ is elke woensdagavond te zien op VRT 1 of volledig op VRT MAX. De serie volgt 3 fictieve koppels die te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen. We spreken Leander over vruchtbaarheidsproblemen, openheid en een realiteit die de fictie overstijgt.

Taboe rond vruchtbaarheidsproblemen

“Vruchtbaarheidsproblemen zijn nog steeds een groot taboe”, begint Leander. “Als je vertelt dat je moeilijk of geen kinderen kan krijgen, wordt het stil. Dat is jammer, want mensen met vruchtbaarheidsproblemen gaan door een zware, onzekere periode. Ze willen er meestal wel iets over delen, maar voelen zich overmand door schaamte.”

“Ik ben zelf onvruchtbaar geworden na chemotherapie”, gaat hij verder. “Ik heb kanker gehad toen ik een twintiger was. Ik liet mijn zaadcellen invriezen en mijn vriendin en ik gingen vol moed naar de vruchtbaarheidskliniek. We waren er toen nog van overtuigd dat het vlot zou gaan. In totaal hebben we 17 mislukte ivf-pogingen en een adoptieprocedure van 5 jaar achter de rug. Vandaag zijn we de gelukkige ouders van 2 fantastische kinderen, maar we weten wel wat het is.”

“Mijn vrouw en ik brachten uren door in de wachtzaal van de afdeling fertiliteit”, knikt hij. “Wat me verbaasde, is dat die wachtzalen elke keer propvol zaten. Zoveel koppels maken het door. Iedereen zit daar zwijgend, met het hoofd naar beneden. Want ze behoren tot een club van mensen waartoe niemand wil behoren.”

Afbeelding van Leander Verdievel

Leander Verdievel, scenarist-schrijver. Foto © VRT.

Fertiliteitstraject: uit het leven gegrepen fictie

Het idee voor ‘De Club’ ontstond uit Leanders eigen ervaring met onvruchtbaarheid. “De talloze vruchtbaarheidsbehandelingen waren soms heel eenzaam voor ons. 1 op de 6 koppels in België krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen, dus het is een verhaal van heel veel mensen. Zo vond ik het uitgangspunt: een onuitgesproken verhaal dat enorm veel koppels delen.”

“Vruchtbaarheidsproblemen, een onuitgesproken verhaal dat enorm veel koppels delen”

“‘De Club’ volgt 3 koppels in een fertiliteitstraject. Ze kennen elkaar niet en zijn heel verschillend, tot ze elkaar ontmoeten in de wachtkamer van een vruchtbaarheidskliniek. De koppels ondergaan alle 3 een ingrijpende vruchtbaarheidsbehandeling, die de buitenwereld niet echt kan vatten. Ze zitten in hetzelfde schuitje en dat schept een band. Ze herkennen zichzelf in elkaar en begrijpen elkaars gevoelens. Zo ontstaan interessante, onverwachte vriendschappen.”

Ondanks het taboe over vruchtbaarheidsproblemen brengt ‘De Club’ de verhalen met een nodige dosis humor. “Humor overkomt je soms”, vindt Leander. “Wie een fertiliteitstraject start, komt ineens in een heel gekke wereld terecht. Een kind maken is iets intiems, maar door de behandeling lijkt het ineens heel steriel. Dat zorgt weleens voor grappige situaties. Voor ons was die humor belangrijk om overeind te blijven, en dat willen we ook laten zien.”

Een kind maken is iets intiems, maar door de fertiliteitsbehandeling lijkt het ineens heel steriel

“Omdat ‘De Club’ 3 koppels met een eigen karakter en geschiedenis toont, is het verhaal herkenbaar voor veel mensen”, weet Leander. Die herkenbaarheid was ook belangrijk voor hem. “De serie is uit het leven gegrepen fictie. Hoewel het geen realiteit is, zijn de verhalen levensecht.”

Afbeelding uit de serie 'De Club' van Leander Verdievel

Foto © VRT

Welkom bij De Club

Tijdens de voorbereiding van ‘De Club’ interviewde Leander koppels met vruchtbaarheidsproblemen. “Dat was ongelooflijk”, vindt hij. “Er waren zoveel verhalen en we merkten dat de koppels blij waren om hun hart eens te luchten. Dat bevestigde het taboe natuurlijk opnieuw: de meeste koppels zwijgen erover tegen familie en vrienden uit schaamte of om hen er niet mee te belasten. Dat komt ook aan bod in de tv-serie.”

Toch bleef het daar niet bij. “De gesprekken waren zo puur, ontroerend en hartverscheurend dat we besloten om er verder mee te gaan”, vertelt Leander. “Het leidde tot ‘Welkom Bij De Club’, een korte reeks waarin Dominique Van Malder en ik 6 echte koppels interviewen over hun vruchtbaarheidstraject. Ze vertellen in alle eerlijkheid over hun gedachten en gevoelens. Ze tonen aan dat de realiteit de fictie overstijgt.”

“De verhalen van de koppels waren confronterend”, knikt hij. “Ze kwamen echt binnen. Bij 1 koppel had ik het gevoel dat ik keek naar een jongere versie van mijn vrouw en ik. Toen ik thuiskwam, moest ik echt even bekomen. Maar tegelijk vond ik het heel moedig dat ze hun verhaal deelden. Hun openheid zal ongetwijfeld mensen inspireren.”

De openheid van koppels met vruchtbaarheidsproblemen zal ongetwijfeld mensen inspireren

Deur openen voor conversatie

“Eigenlijk is ‘De Club’ een pleidooi voor meer openheid over vruchtbaarheidsproblemen, maar ook over andere gevoelige onderwerpen”, besluit Leander. “Wij Vlamingen kroppen alles op. We vinden het zo lastig om moeilijke, zware dingen te bespreken. Mijn moeder had een aantal jaar geleden kanker en ze vertelde het me pas toen ze genezen was. Waarom toch, denk ik dan? Ingrijpende dingen overkomen iedereen, waarom zwijgen we er dan over?”

‘De Club’ wil graag de deur openen voor conversatie. “We willen geen groots debat opstarten, maar hopen vooral dat de kijkers het een mooi verhaal vinden. We hopen dat ze zichzelf herkennen en er misschien durven over te spreken met hun families of vrienden, zodat de schaamte niet meer zo hard doorweegt. Als we het onderwerp voorzichtig bespreekbaar maken, zie ik dat al als een grote stap voorwaarts. Dat kan aan de tafel bij je ouders of vrienden, of in de wachtzaal van de fertiliteitsafdeling, wie weet?”

‘De Club’ is vanaf 6 september 2023 elke woensdagavond te zien op VRT 1 of volledig op VRT MAX.