Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Sexting: zo praat je erover met kinderen

"Er is een duidelijk verschil tussen sexting met en zonder wederzijdse toestemming"

Sexting: het uitwisselen van seksueel getinte boodschappen, beelden of video’s. Niet alleen volwassenen doen het, ook voor heel wat jongeren behoort het tot de realiteit. Hoe zorg je ervoor dat je kind het veilig aanpakt en hoe behoed je het voor de eventuele kwalijke gevolgen?

Praten met kinderen of jongeren over sexting? Dat doe je het best zo open mogelijk. Alleen, hoe doe je dat precies bij zo’n gevoelig en moeilijk onderwerp?

Hoeveel Vlaamse jongeren doen aan sexting?

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, bevroeg jongeren en stelde vast dat:

  • 10 % van de kinderen in het 5de en 6de leerjaar ooit al eens een ‘sexy foto’ van zichzelf verstuurde. Opgelet: dat wil niet per se zeggen dat het gaat om naaktfoto’s. Dat deden de meeste kinderen nog maar 1 keer.
  • 18 % van de bevraagde kinderen ontving al eens een sexy foto.

Wat bleek vooral? Erg weinig kinderen vinden het leuk om seksueel getinte foto’s te krijgen, maar ze spreken hierover zelden met iemand.

Over naar de oudere jongeren, de pubers van 14 tot 17 jaar. Die doen al vaker aan sexting. Hun interesse in seks neemt toe en ze hebben vrije toegang tot de online wereld en elkaar via hun smartphone. Opvallend: vooral vanaf het 3de en 4de middelbaar neemt sexting duidelijk toe. Het zijn voornamelijk leerlingen uit het 5de en 6de midelbaar die seksueel getinte foto’s versturen.

Wanneer is sexting (niet) oké?

Waarom doen jongeren aan sexting? Het maakt vandaag gewoonweg deel uit van hun seksuele ontwikkeling. Om interesse te tonen voor iemand met wie ze willen daten, om te flirten, om een periode te overbruggen dat ze gescheiden zijn, om een band van vertrouwen te ontwikkelen met een lief, om meer seksueel zelfvertrouwen te krijgen …

Elkaar pesten via sexting gebeurt veel minder. De meeste jongeren sturen seksueel getinte beelden door binnen de privacy van hun relatie. In de meeste gevallen hebben ze er achteraf ook geen spijt van. Wat wel opvalt, is dat jongeren méér beelden ontvingen of zagen dan dat ze er zelf verstuurden. Conclusie: beelden worden makkelijk(er) doorgestuurd.

Waar ligt dan de grens? Vanaf wanneer is sexting niet meer aanvaardbaar of zelfs strafbaar? De sleutel ligt bij toestemming. Er is een duidelijk verschil tussen sexting met en zonder wederzijdse toestemming. Alleen … wat versta je onder ‘toestemming’? Zo kunnen jongeren weleens toestemming geven, enkel omdat ze zich onder druk gezet voelen en aanvaard of ‘cool’ willen zijn in een groep.

Tips om met je tiener te praten over sexting: do’s en don’ts

Hoe bescherm je je kind tegen de gevaren van sexting? Het is een heikel punt, maar het is nu eenmaal een deel van hun (seksuele) leefwereld. Dus ga het niet uit de weg.

  • Wat je beter niet doet? Sexting compleet verbieden. Als je toont als ouder dat je het aanvaardt, zal je ook makkelijker met je tiener kunnen praten over het onderwerp. Denk ook niet te snel: mijn kind doet zoiets helemaal niet.
  • Kies het moment en de setting om te praten over sexting. Heb je een dolverliefde puber rondlopen? Dat is het uitgelezen moment om het nog even te hebben over seksuele voorlichting. Ook sexting kan dan ter sprake komen. Doe het op een rustige plek – waar jullie je op jullie gemak voelen – en een tijdstip waarop er echt tijd is om te babbelen. De ochtendrush is bijvoorbeeld niet de beste keuze.
  • Focus niet alleen op de extreme gevolgen van sexting. De horrorverhalen waaruit blijkt dat alle berichten worden doorgestuurd en misbruikt, kloppen nu ook weer niet – onderzoek toont dat aan. Tieners moeten elkaar kunnen vertrouwen, dat is heel belangrijk in vriendschappen.
  • Praat niet over sexting in het bijzijn van de allerjongsten in het gezin. Laat kleuters en jonge lagereschoolkinderen in hun (onschuldige) kinderwereld.
  • Maak er geen formeel ‘vergadermoment’ van. Breng het onderwerp eerder losjes ter sprake. Zo zal je kind meer geneigd zijn om zich open te stellen en te praten.
  • Zoek samen met je kind naar manieren om met seksueel getinte beelden om te gaan. Hoe je dit bijvoorbeeld meldt of rapporteert. Of welke apps je het best mijdt. Als je kind zélf slachtoffer wordt van misgelopen sexting, is het vooral belangrijk dat je de schuld niet bij hem of haar legt. Wijs je kind wel de weg om het probleem aan te pakken: gespecialiseerde hulp inschakelen, een klacht indienen …
  • Voel je dat je zelf moeilijk kan praten over het onderwerp met je kind? Misschien is er een andere (vertrouwens)persoon met wie hij of zij een goede band heeft. Een meter/peter, tante/nonkel, coach … Laat wel weten aan je kind dat het ook altijd bij jou terechtkan.
  • Respecteer de privacy van je kind. Achter de rug zitten snuffelen in zijn of haar smartphone is geen goed idee. Je kan wel samen een vorm van controle overeenkomen. Voor pubers tot ongeveer 15 jaar kan je concrete regels afspreken. Bij oudere pubers is het beter om echt tot overleg te komen.
  • Leg enkele waarden goed uit. Wat is respect en respectvol omgaan met anderen? Wat is toestemming en wanneer overschrijd je een grens?