Zowat elke tiener zit tegenwoordig online. Op sociale media of in een game ‘community’. Ouders twijfelen soms over de juiste aanpak als het om internet gaat. Expert media-opvoeding Davy Nijs geeft tips om kinderen en jongeren te begeleiden in deze digitale wereld.
Davy Nijs is pedagoog van opleiding, maar is altijd geboeid geweest door technologie en het internet. “Ik experimenteer graag en ik heb op een moment vanuit mijn achtergrond de combinatie gemaakt tussen opvoeden en de online wereld. Vooral sinds 2005, toen sociale media en fenomenen zoals cyberpesten begonnen op te komen”, vertelt hij.
Geen overlevering
Ouderavonden begint Davy steevast met de boodschap dat ouders moeten beseffen dat hun kinderen van kleins af aan opgroeien met allerlei digitale toepassingen. Wat ontbreekt, is de overlevering. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld seksuele opvoeding. Dat wordt van generatie op generatie doorgegeven. Online opvoeding niet”, zegt hij.
“Het omgekeerde doe ik ook. Ik leg uit aan kinderen dat hun mama of papa niet groot geworden zijn met sociale media en het internet. Dat ook zij ermee moeten leren omgaan.”
Hoe was het op Instagram?
De meest gestelde vraag van ouders? “Hoe lang mag mijn kind ermee bezig zijn? Wat is een aanvaardbare schermtijd? De belangrijkste boodschap die ik ouders eigenlijk wil meegeven is dat we vandaag de discussie niet meer moeten voeren óf kinderen op sociale media mogen zitten. Het gaat niet zozeer over de kwantiteit, wel over de kwaliteit. Als ouder zou je net moeten durven/willen/kunnen verder kijken. Wat doet mijn kind precies online? Vraag waarmee je tiener bezig is.”
Communiceren dus. “De standaardvraag aan tafel zou niet meer ‘Hoe was het op school?’ moeten zijn, maar eerder ‘Hoe was het vandaag op Instagram?’. Die raad geef ik ook aan kinderen: betrek je ouders. Laat ze weten wat je online doet.”
Je kind begeleiden op sociale media: 6 tips
- 13 jaar is in Vlaanderen de gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst op de sociale media mogen.
- Wil je kind op een nieuw sociaal netwerk of een nieuwe app of game installeren? Verken ze zelf en laat toestemming vragen.
- Begeleid je kind bij zijn/haar 1ste stappen op sociale media. Zorg dat je de wachtwoorden kent en loop geregeld samen door posts en chatgesprekken.
- Maak duidelijke afspraken. Geen smartphone of sociale media tijdens het eten, niet in de slaapkamer …
- Ben je met je kinderen gelinkt op Facebook, Instagram …, probeer dan niet (te vaak) online te reageren. Je puber heeft er maar 1 woord voor: gênant!
- Wapen je kind tegen de heftigheid van sociale media: hard taalgebruik, jennen of pesten, en eventueel uitgesloten worden uit groepen.
Goede gameafspraken maken goede vrienden: 5 tips
- Een puber verliest tijdens het gamen vaak de tijd uit het oog. Een klokje kan helpen.
- Maak duidelijke afspraken over wanneer er gegamed wordt: na het huiswerk of niet, tijdens de week of enkel in het weekend?
- Praat nooit over gamegedrag als je kind aan het gamen is. Games zijn zo gemaakt dat ze moeilijk te onderbreken zijn. Kies een ander, rustig moment uit.
- Geef van tevoren aan wanneer je kind moet stoppen. Zo hoeft een game niet afgebroken te worden en moet je tiener zijn team niet in de steek laten.
- Zorg ervoor dat je kind vlak voor het slapengaan minstens 30 minuten zonder scherm kan ontspannen.
Zo spreek je ‘gaming’ en ‘social’: tienertaal voor beginners
Sharen, taggen, liken, hashtag, trending … die begrippen ken je intussen wel. Maar bij deze woorden frons je misschien nog de wenkbrauwen.
- Insta
Spreek niet meer over Instagram, maar zeg gewoon Insta. Zo ben je ook een ‘Insta girl’ of ‘boy’. Je hoeft in Google zelfs niet meer Instagram in te typen. Met de afkorting Insta vind je ook meteen alles wat je erover zoekt.
- Finsta
Een 2de niet-openbaar Instagramaccount. Deze account is privé en deel je enkel met een select groepje volgers, meestal je beste vrienden. Waarom? Omdat dit de plaats is om je meest gênante foto’s en filmpjes te posten. Een plaats dus waar jongeren helemaal eerlijk durven te zijn. De naam ‘Finsta(gram)’ is gebaseerd op Fake Instagram.
- Vlogger
Iemand die (vanuit zijn slaapkamer of thuisstudio) YouTube-video’s maakt. Hij/zij vertelt gewoon wat hem/haar bezighoudt in het dagelijkse leven. Bloggen, maar dan met video’s: vloggen dus.
- Streaks
Vlammetjes die je kan verdienen als je op Snapchat verbonden bent met vrienden. Je verdient ze als je dagelijks foto’s naar elkaar stuurt. Voor tieners zijn ze erg belangrijk, want het betekent dat ze goed bevriend zijn met elkaar. Cijfertjes achter het vlammetje tonen het aantal dagen dat je die streaks al hebt. Stuur je op een bepaalde dag geen foto’s, dan ben je ze kwijt! Vandaar dat het voor sommige tieners meteen ‘rampzalig’ is als ze het een dag zonder hun smartphone moeten stellen.
- Skins
De manier om het uiterlijk van je karakter in Fortnite aan te passen. Je kan in een online shop kleren oftewel ‘skins’ kopen.