Wat laat je meer smelten dan de guitige glimlach van een kind? Eentje met mooie tandjes! Zodra de melktanden er beginnen door te komen, is het tijd voor een bezoek aan de tandarts. En dat kan perfect met de glimlach.
“De 1ste keer bij de tandarts vond ik een beetje eng”, weet Silas (6) nog. “Maar ik ben nu al een paar keer geweest en ik vind het helemaal niet meer erg. Het is een leuke tandarts. En ik krijg altijd een cadeautje!”, lacht hij.
2 jaar? Voor de 1ste keer naar de tandarts
Angst voor de tandarts staat niet in Silas’ woordenboekje. Maar niet alle kindjes zijn zo happig om hun tanden te tonen. Toch is het belangrijk om melktanden regelmatig te laten checken. Daarmee begin je het best zo vroeg mogelijk: rond de leeftijd van 2 jaar.
Hoe sneller je kindje vertrouwd raakt met de ‘tandendokter’, hoe beter. Latere controles zullen vlotter gaan en de kans dat angst zich meester maakt van je bengel wordt kleiner. Ga om de 6 maanden op controle. Zo krijgen gaatjes minder vrij spel.
De tandarts is leuk!
Van nature zal je kleintje geen schrik hebben. Maar in de praktijk kunnen sommige zaken overweldigend overkomen. De grote stoel, de intimiderende lamp, de rare dingen die de tandarts in zijn handen neemt. Of het lawaai van dat zuigertje, jakkes ...
Zelf geen grote held bij de tandarts? Toon dat niet aan je kind. Pokerface opzetten en een beetje toneel spelen, zodat je kind je eventuele angst niet overneemt.
Tips voor een 1ste tandartsbezoek van tandartsassistente Bieke
Vooraf
- Neem je kind mee als je zelf op controle gaat. Zo kan het kennismaken met een tandartspraktijk. Eventueel kan de tandarts vragen om het mondje te openen om eens te kijken ‘hoeveel mooie tandjes’ je kindje al heeft, zonder te onderzoeken.
- Geef uitleg voor je bij de tandarts binnenwandelt. Wees postief, maar eerlijk. En maak er iets normaals van. Je tanden laten checken hoort er nu eenmaal bij.
- Zeg niet ‘je moet niet bang zijn’ of ‘het doet geen pijn’. Vermijd woorden als bang en pijn, want dat is het enige waaraan je kindje dan nog zal denken.
Bij de tandarts
- Laat de tandarts eerst even in jouw mond piepen. Het zal de nieuwsgierigheid van je kind prikkelen.
- Je mag bij de 1ste controle zelf in de stoel zitten en je kind op de schoot nemen. Toch is het beter dat je als ouder apart zit – het liefst wat uit het zicht van je kind – zeker als je zelf stress hebt. Je kind voelt dat. De tandarts stelt z’n patiëntje wel gerust.
- Geen nood, de tandarts gebruikt normaal geen gemotoriseerde instrumenten de allereerste keer.
- De favoriete knuffel van je kind kan steun bieden, dus neem die mee. De tandarts kan misschien eerst kijken of Piet Konijns tanden in orde zijn.
Achteraf
- Eindig met een positieve noot. Een kleine beloning mag. Vaak heeft de tandarts leuke spulletjes liggen – met een eigen mondmaskertje is je kind net ook tandarts – maar je kan zelf ook iets kleins voorzien. Zolang het maar geen snoepje is.
“De allereerste keer was ik bang. Ik wist niet wat de tandarts ging doen”, zegt Flore (4). “Ze dacht dat die er een tand zou uittrekken”, fluistert mama Sarah. “Maar de laatste keer kreeg ik een tattoo en een diploma”, toont Flore fier.
- Verzorg die kindertandjes! Houd frisdrank of fruitsap weg, want het tast het tandglazuur aan. Water is prima. En zorg voor maximaal 5 keer eten per dag. Tandglazuur heeft namelijk wat tijd en rust nodig om te herstellen.
Tandenpoetsen met kinderen: 7 tips
- Poets je tanden minstens 2 keer per dag, zeker ’s morgens en ’s avonds.
- Poets gedurende 2 minuten. Een zandlopertje is handig! Of zet een liedje op.
- Gebruik speciale kindertandpasta (die minder fluoride bevat).
- Laat je peuter zelf poetsen. Zorg als ouder voor een laatste check of final touch. Tot 10 jaar kan je het best even napoetsen.
- Leer poetsen volgens de 3 B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant.
- Flossen is een goed idee: zo vermijd je tandplak.
- Om de 3 maanden is het tijd voor een nieuwe tandenborstel.