Misschien staan er op je ziekenhuisfactuur ook materiaalsupplementen? Uit een steekproef van Solidaris blijkt dat ziekenhuizen die vaak aanrekenen, ook als het niet mag.
Waarover gaat het?
In de financiering die ziekenhuizen krijgen, zit het materiaal dat nodig is voor je zorg inbegrepen. Medische verbruiksgoederen, producten voor de zorgverlening, klein instrumentarium en verbandmiddelen: die kosten mag het ziekenhuis jou dus niet nog eens aanrekenen.
Uit een steekproef die Solidaris deed bij 15 Vlaamse ziekenhuizen* blijkt dat ziekenhuizen dat tóch regelmatig doen.
Voorbeelden zijn wondhechtingsmateriaal voor 21,90 euro, naalden voor 5,50 euro of een windel van 3,50 euro. Voor een operatiekleedje rekent een bepaald ziekenhuis 18 euro extra aan.
*We namen in deze steekproef 15 ziekenhuizen in Vlaanderen onder de loep: een groot, een middelgroot en een klein ziekenhuis in elke provincie.
Prijzen lopen sterk uiteen
Voor producten die níét onder de zorgverlening vallen, zijn materiaalsupplementen wel toegelaten. Denk bijvoorbeeld aan shampoo, tandenborstel, tandpasta, antislipkousen, pyjama … Als je het makkelijk zelf kan voorzien, mag het ziekenhuis het je aanrekenen. De kosten van die producten lopen ook sterk uiteen naargelang het ziekenhuis.
Solidaris: "Ziekenhuizen moeten hiermee stoppen"
Vaak gaat het om kleine bedragen. Daarom stellen de meeste patiënten zich geen vragen bij hun factuur. Toch telt de kostprijs voor de patiënt op. Ook voor de ziekenhuizen die het doen, geldt: veel kleine bedragen maken samen een aanzienlijke som.
Solidaris roept de ziekenhuizen op om niet langer onterechte materiaalsupplementen door te rekenen aan de patiënt.
We vragen ook actuele en volledige prijslijsten die duidelijk zijn voor de patiënt.
En voor terechte materiaalsupplementen vragen we ten slotte redelijke prijzen.