Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Rechter geeft Dora en Paul gelijk: geen supplementen als arts je niet op voorhand informeert

"De rechter gaf ons gelijk. Een arts is verplicht jou actief te informeren of die geconventioneerd is."

Een ziekenhuisfactuur lezen en begrijpen is niet gemakkelijk. Er staat veel op en soms weet je niet welke kosten precies zijn aangerekend. Meestal is de factuur correct, maar soms loopt het fout en rekent het ziekenhuis kosten aan waarvan je niet op de hoogte bent. Het overkwam Paul Pataer (85) en zijn vrouw Dora Vande Velde (80).*

“Dora heeft multiple sclerose (MS). Door die aandoening moet ze regelmatig naar het ziekenhuis”, vertelt Paul. “Onlangs consulteerde ze daar een oogspecialist. We kregen daarvoor een rekening van 47,17 euro. Maar op de factuur stond ook een ereloonsupplement, omdat de specialist niet geconventioneerd was. Dat wisten wij niet en dus weigerde ik om die toeslag te betalen. We hebben enkel het deel betaald dat wel correct was: 32,50 euro voor de verpleging.” 

*Dit artikel verscheen in 2023. Helaas zijn Dora en Paul overleden. Solidaris betreurt het overlijden van deze voorvechters van een warme samenleving, mensenrechten en de strijd voor sociale vooruitgang. Omdat betaalbaarheid, transparantie en rechtvaardigheid Paul en Dora zo na aan het hart lagen, kiezen we ervoor om dit artikel online te laten staan.

Naar de vrederechter

Daar was het ziekenhuis het niet mee eens. Het stuurde een herinnering, een deurwaarder en zelfs een dagvaarding naar het koppel. “Het was schrikken toen we opeens naar de vrederechter moesten”, zegt Paul. “Veel mensen zouden uit angst meteen betalen, of ze vinden al dat gedoe de moeite niet waard voor zo’n kleine som. Zo zit ik niet in elkaar. Ik hield het been stijf.”

Paul en Dora kregen gelijk van de vrederechter

Foto © Stijn Wils

Arts moet jou actief informeren

“En de rechter gaf ons volledig gelijk. Hij verwees naar een artikel in de wet op de patiëntenrechten. Daarin staat dat zorgverleners verplicht zijn om patiënten vooraf actief te informeren of ze geconventioneerd zijn en zich dus aan de afgesproken tarieven houden. Jij hoeft als patiënt daarvoor zelf geen enkel initiatief te nemen. Pas als de arts je op de hoogte heeft gebracht dat die niet geconventioneerd is, mag die een ereloonsupplement aanrekenen. Maar wij wisten niet dat Dora’s specialist niet geconventioneerd was. De informatieplicht werd geschonden en we moesten de toeslag niet betalen.”

Zoek op of jouw arts geconventioneerd is

Vraag advies 

“Als je twijfels hebt over het bedrag op je factuur of de aangerekende ereloonsupplementen, neem dan meteen contact op met je ziekenfonds”, tipt Paul. “Hun medewerkers gaan na of de rekening correct is. Met hun advies kan je verder."

"En voor de artsen: ofwel lichten zij elke patiënt persoonlijk in over hun conventiestatus, ofwel neemt het ziekenhuis die taak op zich en geeft de administratieve dienst de informatie vooraf aan de patiënt. Op die manier kunnen er geen misverstanden ontstaan.”

Meest voorkomende fouten in ziekenhuisfacturen: 3 tips 

  • Niet zelf voor een eenpersoonskamer gekozen? Dan moet je nooit kamer- of ereloonsupplementen betalen. Bij een opname duid je aan welk type kamer je wil. In een twee- of meerpersoonskamer zijn supplementen verboden.
  • Als je extra comfort, zoals de wifi of koelkast, niet wil gebruiken, mag je die accommodatiekosten niet aangerekend krijgen. Vermeld dat duidelijk en onderteken niet zomaar een verklaring over die diensten.
  • Vraag advies aan Solidaris als je twijfelt over de niet-vergoedbare bedragen (die niet in de kolom ‘Tussenkomst VI’ staan en niet betaald worden door je ziekenfonds aan het ziekenhuis).

Lees verder: